Dršťky na paprice - maďarský pacalpörkölt
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 266 kJ / 64 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 1,79 g |
Tuky | 0,35 g |
Vláknina | 5,64 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 12 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 11,70 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Najviac chutí s čerstvým bielym chlebom.
A pretože jedlo je pálivé, dobre padne pohár červeného.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
28. 6. 2015 00:45
Zlákal mě název pokrmu. Výsledek mě nenadchnul. Pravděpodobně neumím vařit. Pa.
17. 4. 2015 22:52
Dřštky mam rad.Na husto nebo polevku to je jedno .Mnam
17. 11. 2012 20:58
winco:
17. 11. 2012 19:13
Bomba v puse , nemaju chybu
11. 3. 2012 14:12
rebeka: držky sú fajn...pán Rebečák je môj človek.
10. 3. 2012 21:53
nebudu já držkovat a bod ti hned musím dát.. zdraví i pan rebečák... držky, to on tuze rád
10. 3. 2012 21:28
Totosan z Budapešti: Vďaka za zaujímavý komentár.
V našich končinách a v našej rodine sa pacalpörkölt varil vždy takto, síce je to zo slovenskej strany Dunaja, ale sme maďarskou kuchyňou značne ovplyvnení. (Netvrdím, že toto je ten najpravejší recept. Len ja to varím takto.) V Maďarsku si v reštaurácii dávam často aj držky - pacalpörkölt, obyčajne s haluškami (nokedli alebo galuska). Niekde majoránku kuchári pridávajú, niekde nie. Výskumu držkového perkeltu som sa viac nevenovala.
Makó a okolie je preslávené pestovaním cibule, nie papriky.
Pestovaním papriky sú známe oblasti Szeged, Kalocsa, Bogyiszló, Cece.
Pekný večer!
V našich končinách a v našej rodine sa pacalpörkölt varil vždy takto, síce je to zo slovenskej strany Dunaja, ale sme maďarskou kuchyňou značne ovplyvnení. (Netvrdím, že toto je ten najpravejší recept. Len ja to varím takto.) V Maďarsku si v reštaurácii dávam často aj držky - pacalpörkölt, obyčajne s haluškami (nokedli alebo galuska). Niekde majoránku kuchári pridávajú, niekde nie. Výskumu držkového perkeltu som sa viac nevenovala.
Makó a okolie je preslávené pestovaním cibule, nie papriky.
Pestovaním papriky sú známe oblasti Szeged, Kalocsa, Bogyiszló, Cece.
Pekný večer!
10. 3. 2012 17:03
Na 1 kg drštěk 2-3 cibule, 2-3 listů bobkových při každé výměně vody (nutno syrové dršťky víckrát převařit až budou zcela bez zápachu). 2-3 lžičky červené papriky, nejlepší je z oblasti Makó nebo Szeged na jihu Maďarska, trocha mletého pepře. Dle chuti kmín, 2-3 stroužky česneku, 1 ks paprika, 1 ks rajče, 1-2 dl červené víno.
Libeček, majoránka a hlavně Maggi či jiné tekuté koření tam vůbec nepatří. Tyto věci v maďarské kuchyni se vůbec nebo jen málo používají.
Ve finále to má mít mírně zahuštěnou šťávu červené barvy. Chuť se u maďarských jídel tohoto typu dělá na mírně pálivou (aby mohl jíst každý) a na stole se přidává pálivá paprika - sušená, mletá, čerstvá či dnes i v krému - aby si to mohl každý dle své chuti přikořenit. Standardní příloha v Maďarsku jsou obyčejné ve vodě vařené brambory plus čerstvý bílý pšeničný chléb. Chléb se v Maďarsku standardně podává skoro ke všemu, i když je na talíři jiná příloha. Dobrou chuť!
Libeček, majoránka a hlavně Maggi či jiné tekuté koření tam vůbec nepatří. Tyto věci v maďarské kuchyni se vůbec nebo jen málo používají.
Ve finále to má mít mírně zahuštěnou šťávu červené barvy. Chuť se u maďarských jídel tohoto typu dělá na mírně pálivou (aby mohl jíst každý) a na stole se přidává pálivá paprika - sušená, mletá, čerstvá či dnes i v krému - aby si to mohl každý dle své chuti přikořenit. Standardní příloha v Maďarsku jsou obyčejné ve vodě vařené brambory plus čerstvý bílý pšeničný chléb. Chléb se v Maďarsku standardně podává skoro ke všemu, i když je na talíři jiná příloha. Dobrou chuť!
17. 8. 2009 22:36
17. 8. 2009 22:30
Ja som vedela, že milovníci držiek si to tu nájdu! Ďakujem za záujem a pochvalu.
Bazalka, na kilo držiek dávam 1 papriku, 1-2 paradajky, veľmi zeleninové to nie je. Je to hlavne držkové a pálivé - v originál maďarskej úprave.
Bazalka, na kilo držiek dávam 1 papriku, 1-2 paradajky, veľmi zeleninové to nie je. Je to hlavne držkové a pálivé - v originál maďarskej úprave.
15. 8. 2009 11:24
Krása ! Já myslela, že to podle názvu bude na smetaně, jako např. kuře na paprice a ono takové příjemné zeleninové překvapení.
15. 8. 2009 11:22
Tak já dršťky mám moc ráda a také chválím. Bodík
15. 8. 2009 11:00
Kdo má rád dršťky, tak si moc pochutná. Posílám bodík - vidím, že už šestý a bez jediného komentáře , magdalenko, já moc chválím
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 8 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 16 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 21 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 23 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí kari kousky s kokosovým mlékem a špenátem
LycanCZ uvařila před 6 hodinami
Kiwi řezy - jemné a osvěžující
Veralev uvařila před 8 hodinami
Zapečená tarhoňa
Markeeta uvařil před 9 hodinami
Vepřové maso na česneku
Jitule82 uvařila před 9 hodinami
Snadnější varianta výborného medovníku na velký plech
Adlla uvařila před 10 hodinami
Sušenky s arašídovým máslem a čokoládou
@lucivydrova uvařila před 11 hodinami
Sójové kostky a la Katův šleh
Kristian uvařila před 11 hodinami
Ananasové řezy s mascarpone
Sendo uvařila před 12 hodinami
Špagety "Alfredo"
Panova uvařila před 12 hodinami
Zelný salát s červenou čočkou
Zizalinka uvařila před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
FOKUS: Hovězí dršťky! Jak zpracovat syrové i předvařené, jak na zadělávané na několik způsobů
K snídani polévka, k svačině sáček s mlékem a rohlík aneb Jak jedly děti v polovině 20. století
Další recepty
Tématické fráze: drstky na paprice dršťky držkovy perkelt držky na paprice hovězí držky držky recepty drskova polevka dršťky recepty držky recept perkelt z drštek dršťky recept držky držky na smetaně držková polévka z předvařených držek drškový perkelt dršková polévka recept babicova držková polévka recepty z drštěk hovězí držky recepty držky na paprike
Suroviny: dršťky, cibule, olej, paprika sušená sladká, paprika čerstvá zelená, feferonka, rajče, česnek, majoránka, sůl, libeček, maggi
Dršťky na paprice - maďarský pacalpörkölt
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/El8W
13 názorů