Poctivá fazolačka
Pokud máte chuť na vydatnou polévku, která vás zahřeje, uvařte fazolovou polévku s klobáskou. Polévku připravíte na cibulovém základu, přidáte vařené fazole, brambory, okořeníte a doplníte opečenou klobásou. Polévka je výborná s chlebem, nebo ji ochutnejte jen tak.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 4 411 kJ / 1 054 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 52,08 g |
Tuky | 19,59 g |
Vláknina | 98,65 g |
Cholesterol | 14 mg |
Sodík | 22 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 119,25 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
19. 5. 2021 22:37
JosefZeravicky: tož teda nevím, kdo z nás bude ten pravověrný Moravák ze Slovácka, lesti sa to pozná podle fazolovéj polévky: fazolu uvaříme ve větším množství vody. V dalším hrnci usmažíme cibulu dobře dočervena, na ňu slejeme větší část vody z uvařenéj fazole, přidáme kořenovú zeleninu, osolíme, dáme koření a uvaříme doměkka. Potom do polévky přidáme trochu uvařenéj fazole a je hotovo. A přikusujeme bálešky z jalového těsta upečené v trúbě.
Zbytek uvařenéj fazole zpracujeme " pohustu". Moraváci věďá jak
Zbytek uvařenéj fazole zpracujeme " pohustu". Moraváci věďá jak
19. 5. 2021 22:14
Simona Skolakova: Simono , to neni o poucovani , to vedeli nasi predkove a vedeli co delaji . A my se stale musime ucit jejich moudrosti . No zkuste si udelat mekoucka jatra a pred spracovanim je dobre posolte . Nebo varte soju , dopadnete jako super scenka Vlasty Buriana , ze tri dni varil vejce a stale byla tvrda . Musite vedet napr. , kdy je soja akorat a nasi predkove to vedeli .
19. 5. 2021 21:38
JosefZeravicky: Juraj Horak: no a teď jak se říká babo raď
19. 5. 2021 21:15
JosefZeravicky: Nemohu s Vami souhlasit . To je jako by jste varil drstkovou polevku a kdyz projde varem vyvar slil a dal novou vodu . Prijdete o to nejlepsi . Cerstve drstky se namoci minimalne pres noc do octove vody . Na dalsi do slane vody a treti den se proplachuji studenou . potom se vari a vyvar nevyleva . Zrovna tak voda z brambor ma vic vitaminu a mineralu nez uvarene brambory same . Cesnecka , kminka ,super polevky .
A proc to pisu ? To same plati i o lusteninach .
A proc to pisu ? To same plati i o lusteninach .
19. 5. 2021 20:55
DOBRÝ DEN.
Fazulová polévka je mojí nejoblébenější polévkou a vařím ji po maravsku.
Vařit ji v té vodě, kde se namáčí mi nepřipadá vhodné, už jen z toho důvodu, že takto uvařená fazula a poté použitý vývar způsobuje silné nadýmání. To se odstraní tím, že namočenou fazoli dáme do nové vařící vody a vařímme kolem pěti minut, potom zcedíme a dáme novou vodu, kde vaříme takzvaně na skus. Aby byla fazulová polévka i barevně zajímavá, tak dávám fazulu několika barev- bílá, fialová, stakatá a podobně.
Zajímavost chutě by měla přinést ta osmažená klobása či kabanos, nikoliv vývar z uzeného . Když tak jen zeleninový vývar.
U nás se rambory nedávají, neb vezmou fazulové aroma, ale dávají se noky z hrubé mouky, vajíčka , soli , případně trochu podravky, . Tyto noky po uvaření s fazolí, polévku patřičně lehce zahustí a nedává se takzvaná zásmažka.
ALE ZASE NECHCI TÍMTO TENTO RECEPT ZAHODIT, JEN KDYŽ S NĚČÍM TŘEBA NESOUHLASÍM, DÁM Z ODBORNÉ A ZKUŠENOSTÍ POTVZENÍ SVŮJ POHLED.
Jo, a jako příloha k polévce se dávají beleše. Je to nesladké těsto osmažené podobně jako koblihy, i svojí velikostí.
NEŽ MNĚ BUDETE ,,KAMENOVAT,, , zkuste naši slováckou fazulovicu, ale hlavně s těma belešama , a hned poznáte i naši slováckou mentalitu a hrdost, že jsme moravané.
,,TOŠ TAK,,
Fazulová polévka je mojí nejoblébenější polévkou a vařím ji po maravsku.
Vařit ji v té vodě, kde se namáčí mi nepřipadá vhodné, už jen z toho důvodu, že takto uvařená fazula a poté použitý vývar způsobuje silné nadýmání. To se odstraní tím, že namočenou fazoli dáme do nové vařící vody a vařímme kolem pěti minut, potom zcedíme a dáme novou vodu, kde vaříme takzvaně na skus. Aby byla fazulová polévka i barevně zajímavá, tak dávám fazulu několika barev- bílá, fialová, stakatá a podobně.
Zajímavost chutě by měla přinést ta osmažená klobása či kabanos, nikoliv vývar z uzeného . Když tak jen zeleninový vývar.
U nás se rambory nedávají, neb vezmou fazulové aroma, ale dávají se noky z hrubé mouky, vajíčka , soli , případně trochu podravky, . Tyto noky po uvaření s fazolí, polévku patřičně lehce zahustí a nedává se takzvaná zásmažka.
ALE ZASE NECHCI TÍMTO TENTO RECEPT ZAHODIT, JEN KDYŽ S NĚČÍM TŘEBA NESOUHLASÍM, DÁM Z ODBORNÉ A ZKUŠENOSTÍ POTVZENÍ SVŮJ POHLED.
Jo, a jako příloha k polévce se dávají beleše. Je to nesladké těsto osmažené podobně jako koblihy, i svojí velikostí.
NEŽ MNĚ BUDETE ,,KAMENOVAT,, , zkuste naši slováckou fazulovicu, ale hlavně s těma belešama , a hned poznáte i naši slováckou mentalitu a hrdost, že jsme moravané.
,,TOŠ TAK,,
10. 1. 2021 16:23
Milan Cexa: Děkuji, jsem ráda že chutnalo
10. 1. 2021 15:01
Moje manželka Pavlunka je bulharka. Tvůj recept se jí v kalendáři moc líbil. Pustila se do vaření. Přidala i maso z uzemnych žeber.
Bylo to vynikající jídlo, moc mi chutnalo
Bylo to vynikající jídlo, moc mi chutnalo
29. 11. 2017 18:03
kofola: Moc děkuji za milou zprávu..
29. 11. 2017 17:48
I s plnou pusou se blbě píše. Dobrota
26. 11. 2017 19:12
Sudet: Děkuji..
26. 11. 2017 18:38
Ivosisko: Ne, to je jen jarní cibulka na ozdobu i chuť....A ten uzený vývar to je skvělá věc....taky ho hned tak využiji...
26. 11. 2017 18:21
Mohu být tak trochu hnidopych? Co to tam je to zelené? Řapíkatý celer?
Jinak fazolačka (stejně tak, jako zelňačka) patří mezi moji základní výbavu - vždy, když vařím uzené koleno či nějakou jinou uzenou část prasátka, tak vývar využívám na tyto dvě přesnídávkové polévky.
Jinak fazolačka (stejně tak, jako zelňačka) patří mezi moji základní výbavu - vždy, když vařím uzené koleno či nějakou jinou uzenou část prasátka, tak vývar využívám na tyto dvě přesnídávkové polévky.
26. 11. 2017 06:45
Úžasná, dělámdávám ještě smetanu
25. 11. 2017 21:37
Anna Kocikova: Drahuško děkuji...krásná fotka....
25. 11. 2017 21:33
Miladko,mňamfazolačku máme moc rádi,jen já,líná kuchařka,používám fazole v plechovce
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Toustové smaženky
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové žaludky na smetaně s tymiánovými bramboráčky
Přidáno před 21 hodinami
Topinky s masovou směsí
Přidáno před 23 hodinami
Králičí játra na slanině, cibuli a rajčatech
Přidáno před 23 hodinami
Roláda s mandlovým krémem a malinami sušenými mrazem
Přidáno 9. 6. 2024 07:50
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno 8. 6. 2024 16:39
Právě bylo uvařeno:
Špagety s kečupovou omáčkou
domca.t.98 uvařila před 24 minutami
Čočkovo-kroupová polévka s houbami
Gottfried uvařila před 1 hodinou
Šunkofleky
Morrigan123 uvařila před 1 hodinou
Koprová omáčka z mléka
Uciela uvařil před 2 hodinami
Vepřové maso na mrkvi
Hanka22 uvařil před 3 hodinami
Tvarohová rybičková pomazánka
Swarofka uvařila před 3 hodinami
Kokosovo tvarohový koláč - strouhaný
Marylka uvařila před 3 hodinami
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou
Marylka uvařil před 3 hodinami
Bramborovo-špenátové placičky
no.hanka@seznam.cz uvařila před 4 hodinami
Mleté řízky s nivou
Racek73 uvařila před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
7 receptů na domácí chléb: Upečte si čerstvou křupavou dobrotu, na kterou se vám budou sbíhat sliny
Na rychlé oloupání cibule pomáhají různé vychytávky. Vyberte si tu, která vám nejlépe vyhovuje
Plesné tašky z lednicko-valtického areálu: Bramborové placky jsou křupavé, krásně voní sádlem a úplně nejlepší jsou se škvarky
Další recepty
Tématické fráze: fazolačka poctivá fazolová polévka recept na fazolačku nejlepší fazolačka rychlá fazolačka polévka z barevných fazolí fazolacka recept fazole recepty slovenská fazolačka polevka z fazoli barevnychz klobasou recept poctiva fazolova polevka fazolacka s bramborem fazolacka s klobasou recepty na madarskou fazolačku polévka z barevných z fazolí recept fazolacka rychla fazolacka s klobasou fazolová polévka z vyvaru fazolačka recepty beskydska fazolacka
Suroviny: fazole barevné, cibule, brambory, klobása, sádlo, paprika sušená sladká, mouka hladká, kmín mletý, bobkový list, koření nové koření, sůl, pepř mletý, majoránka, vývar masový
Poctivá fazolačka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7m8O
32 názorů