Vše o masopustu - oblíbené recepty, tradice, masky a další zvyky
Masopust (nebo také fašank) je třídenní svátek (i slavnostní období) mezi Vánocemi a postní dobou. Kromě dobrého jídla jsou pro tento svátek typické masky, průvody a další tradice. Masopust má dlouhou historii sahající až do středověku. Jeho původ spočívá v potřebě oslavit a vyčerpat zásoby masa a mastných pokrmů před 40denním postem, který byl v období před velikonočním svátkem tradiční.
Jak vypadá masopustní menu?
Masopustní menu je bohaté na mastné pokrmy a maso. Oblíbenými pokrmy jsou klobásy, jitrnice, vepřové koleno, šunka, plněná pečená masa a další pokrmy, které se podávají k oslavám. Kromě masa jsou typické také sladké pochoutky, a to zejména koblížky, palačinky, masopustní šišky či vrkoče.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové žaludky na smetaně s tymiánovými bramboráčky
Přidáno před 10 hodinami
Topinky s masovou směsí
Přidáno před 11 hodinami
Králičí játra na slanině, cibuli a rajčatech
Přidáno před 11 hodinami
Roláda s mandlovým krémem a malinami sušenými mrazem
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno 8. 6. 2024 16:39
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno 8. 6. 2024 10:22
Přečtěte si Zobrazit více
Hitem internetu je máslová svíčka: Když ji zapálíte a namočíte do ní pečivo, budete uchváceni
Jak poznat v obchodě kvalitního uzeného lososa? Roli hraje barva i označení na obalu, všímat si musíme i metody uzení
Brokolice do lednice: Otestovali jsme tip, který funguje. Takhle vydrží brokolice čerstvá déle než týden