Kolik oleje potřebujeme na smažení koblih. Pomohou nám rady našich babiček
Koblihy jsou oblíbenou masopustní dobrotou, která se připravuje smažením. Bez koblih si masopustní období těžko dovedeme představit. Nejlepší jsou čerstvé, co nejdříve po usmažení.
Na koblihy můžeme připravit klasické kynuté nebo rychlé tvarohové těsto. Koblihy vždy smažíme ve vyšší vrstvě tuku tak, aby plavaly. Pokud se těsto dotýká dna kastrolu, připaluje se. Tomu snadno předejdeme, když tuku dáme dostatek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kolik oleje na smažení koblih
Snad vám pomohou naše tipy a rady.
- Je výhodné olej míchat se sádlem vepřovým nebo drůbežím, případně s přepuštěným máslem nebo ztuženým tukem, protože zpomalí jeho přepalování.
- Olej na smažení použijeme klasický stolní, slunečnicový, řepkový neb směs. Chybou by bylo použít jakýkoliv panenský.
- Tuku v kastrolu by mělo být dostatek, aby koblihy volně plavaly. Babičky na to měly míru. Říkaly, že tuku na 3 prsty. Znamená to spojit prstyv otevřené dlani k sobě a prsty bez palce a malíku určí vrstvu tuku.
- Jak smažit koblihy, aby byly propečené, ale nebyly spálené, popisuje náš článek.
- Tuk během smažení přidáváme, aby neubýval. Navíc se jím rozpálený tuk ochladí.
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 38 minutami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 5 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 7 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 8 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 8 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno 18. 5. 2024 12:38
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Komentáře