Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čerstvému křupavému pečivu se nic nevyrovná. Dokážete si bez něj představit svůj život?

Čerstvému křupavému pečivu se nic nevyrovná. Dokážete si bez něj představit svůj život?

Čerstvý rohlík namazaný máslem. Že už jen při tom pomyšlení se vám sbíhají sliny? Není divu. Pečivo miluje snad každý z nás, a to ať už se jedná o jakékoliv různé druhy. Vybere si totiž milovník sladkého, zastánce zdravé stravy i vyznavač klasiky. Existují i recepty bez droždí, a tak si nadýchané pečivo zvládnete připravit hned, co na něj dostanete chuť. 

Druhy pečiva 

Pečivo není jen o klasických bílých rohlících. Za tímto pojmem se skrývá více. 

  • Běžné pečivo: rohlíky, housky, raženky, bagety či veky. 
  • Jemné sladké pečivo: koláče, šátečky, croissanty, záviny, vánočky a další druhy. 
  • Trvanlivé pečivo: perníky, oplatky, sušenky, slané tyčinky, krekry atd. 

Pečivo dále můžeme rozdělit také pode druhu použité mouky. K dostání je celozrnné, vícezrnné, grahamové, žitné či žitnopšeničné. Existuje i pečivo bez mouky.

Jaké má pečivo využití v kuchyni? 

Asi nejoblíbenější je pečivo jen tak obložené oblíbenými surovinami (šunka, salám, sýr, pomazánka, salát, zelenina, ...). Takto si ho můžete dát ke snídani, večeři, svačině a koneckonců klidně k i obědu. Často se také pečivo přikusuje k různým polévkám, dává se do mletého masa, aby bylo nadýchanější nebo si z něj udělejte lahodnou žemlovku

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Žemle

Žemle (oblastně bandur nebo bandor) je menší pečivo ze světlého nekořeněného pšeničného těsta, které má podlouhlý tvar, uprostřed rýhu, a je na povrchu nesolené.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Vdolek

Vdolky jsou jídlo z řidšího a lehčího kynutého těsta. Mohou se smažit, péci v troubě, zdobí se marmeládou, povidly, sypou se strouhaným tvarohem nebo se podávají zdobené šlehačkou. Vdolky můžeme připravit i slané, ty jsou pak vhodné jako příloha k masitým polévkám nebo gulášům.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Veka

Veka patří k bílému pečivu, peče se z pšeničné mouky, je oválného tvaru a nadýchaná. Nakrájená na plátky slouží jako podklad pro obložené chlebíčky, můžeme z ní připravit různé tousty, nebo z ní upečeme sladkou žemlovku.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Trdelník

Trdelník je sladké pečivo, které se tvarem podobá velké kremroli, ale bez náplně. Připravuje se z kynutého těsta, které se v pruzích navíjí na bukový válec, říká se mu trdlo, odtud pochází název. Peče se v žáru z dřevěného uhlí.

1 5 6 7 8 9

Další témata

Další recepty

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více