Boršč se připravuje na více způsobů. Výtečně chutná bez masa, s masem nebo s fazolemi
Zbývají vám zásoby červené řepy? Pokud si zamilujete boršč, nejspíš se vám řepy bude naopak nedostávat. Jednoduchá polévka se připravuje v různých verzích, ale červená řepa v ní musí být pokaždé. Víte, jak dosáhnout krásné barvy boršče?
Z červené řepy připravujeme pomazánky a saláty nebo ji využijeme do moučníků. Předvařenou řepu lze sterilovat a používat k různým pokrmům. Největší popularitu si získala krásně zbarvená polévka z červené řepy s názvem boršč, která se vaří tak hustá, až v ní stojí lžíce. Tuto polévku můžeme připravit zcela bez masa podle jednoduchého receptu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit výborný boršč
Každému vyhovuje něco trochu jiného, ale přesto pro vás máme několik tipů.
- Nejprve na tuku osmahneme nakrájenou cibuli - když ji hned trochu posolíme, lépe pustí šťávu. Po chvilce přidáme jemně nastrouhanou řepu a mrkev, vše podlijeme menším množstvím vody.
- Řepy dáme alespoň 2x více než mrkve. Pokud dáme naopak více mrkve, ovlivní již barvu polévky.
- Když přidáme něco kyselého (např. citrónovou šťávu), řepa si zachová hezčí barvu.
- Po chvíli přilijeme horkou vodu, přisypeme na kostičky nakrájené brambory a přidáme rajčatové pyré. Povaříme.
- Po chvíli ještě přisypeme zelí nakrájené na velmi jemné nudličky, lze přidat i trochu kysaného zelí. Polévku s ním vaříme už jen krátce.
- Polévku přisladíme a osolíme, dochutíme třeným česnekem. Koření není nutné, ale můžeme přidat bobkový list a nové koření.
- Hotovou polévku na talíři zdobíme zakysanou smetanou a jemně nakrájeným koprem nebo naťovou petrželí.
- Tip: Kdo chce, vylepší polévku uvařenými fazolemi nebo masem.
Boršč podáváme hned po uvaření, ale ještě lepší je druhý nebo třetí den, když se chutě náležitě rozleží a barva polévky získá na intenzitě.
Následující video vám ukáže postup přípravy boršče, tentokrát s masem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Hubnutí pomocí nízkokalorické stravy: Mrkev je oblíbená a přitom levná zelenina, která má velmi široké uplatnění
Jak uvařit dobrý boršč a co do něho patří? Nesmí chybět červená řepa. Máme pro vás výborný recept a názorné video
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma kysané zelí. Jak ho naložit a ochutit, jak dlouho zelí kvasí a jak ho používat
Komentáře