Brynza je pokladem slovenské kuchyně. Víte, která jídla s ní jsou nejlepší?
Měkký, lehce solený sýr, který má svou nezaměnitelnou vůni a chuť, to je brynza. Patříte také mezi její milovníky? Pokud ano, tento článek byste neměli přehlédnout. Ukážeme vám ty nejoblíbenější speciality, které můžete z brynzy připravit.
Brynza je sýr vyráběný v karpatských zemích. Většina z nás ho má spojený hlavně se slovenskou gastronomií. Narazíme na ni na každé salaši či kolibě, ale také ji už můžeme koupit v pasterizované formě v jakémkoliv supermarketu. Vyrábí se z hrudkového ovčího, kravského nebo kozího mléka či tvarohu. Má pozitivní účinky na správnou funkci trávicího systému.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Halušky
Toto jídlo známe hlavně ze slovenských kolib. Patří mezi stálice na jídelních lístcích a je typickým jídlem, po kterém sáhne nejeden turista. Přitom nejde o nic složitého. Halušky od nepaměti platí za jídlo pro chudé. Na jejich přípravu vám postačí brambory, mouka a sůl.
Pirohy
Pirohy jsou plněné taštičky, jejichž náplň můžete zvolit podle svých chutí. Nejčastější je tvarohová, povidlová, bramborová nebo brynzová náplň. V základním receptu se pirohy připravují z nudlového těsta, ale existuje několik dalších receptur.
Brambory zapečené s brynzou
Brynzová pomazánka
Pokud vám nevadí typická chuť a vůně brynzy, vyzkoušejte z ní připravit i pomazánku. Můžete ji připravit jen se změklým máslem nebo přidat ještě další ingredience, například červenou řepu. Ve spojení s čerstvým kváskovým chlebem si lepší svačinu nebo rychlou večeři nemůžete ani přát.
Pokud jsme vás navnadili a máte chuť uvařit nějakou typicky slovenskou specialitu, nechte se inspirovat naším videoreceptem na přípravu bramborových halušek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 13 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyškvařit křupavou slaninu. A jak na to, aby se při škvaření příliš nekroutila
V některých krajích, a hlavně na Slovensku, je tradičním vánočním pokrmem kapustnica. Pojďte si ji uvařit s námi
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Komentáře