Cizokrajné ovoce v kuchyni: Je lahodné a v dezertech zcela úchvatné
Každou zimu se nabídka tropického ovoce v obchodech rozšíří i o méně známé druhy. Kolem těch však mnozí projdou téměř bez povšimnutí, protože netuší, k čemu by mohlo být dané ovoce v kuchyni využito.
Mnohé cizokrajné ovoce už u nás natolik zdomácnělo, že ho bereme jako samozřejmost - např. vždy dostupné banány, oblíbené avokádo nebo třeba citrony a pomeranče. Je však spousta ovoce, které u nás není až tak známé.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Tropické ovoce v kuchyni
S našimi tipy už budete vědět, k čemu tropické ovoce využít:
- Dračí ovoce můžete znát i pod názvem pitahaya. Má jemnou, sladkou chuť s nádechem kyselosti. Jíst se dá lžičkou stejně jako kiwi (plod rozpůlte a poté vydlabejte dužinu). Nejčastěji se jeho dužina používá do ovocných salátů, smoothie, ale také do dezertů nebo jako ozdoba studeného pohoštění.
- Opuncie je jinak známá jako indiánský fík nebo nopál. Plod se musí oloupat, jedlá je pouze dužina. Chuť je sladkokyselá, velmi podobná fíkům. Přidává se do ovocných salátů, limonád, džemů, ale také do smoothie.
- Liči čínské má pevnou nejedlou slupku, po jejímž odstranění uvidíte uvnitř plodu jedno nejedlé semeno, které obklopuje šťavnatá dužina, nasládlá s kyselkavým „ocáskem“. Liči se jí jen tak na chuť, lze z něj připravit i kompoty nebo dužinu sušit. Rozmixované je skvělým přelivem na pudinky a jiné dezerty.
- Mango má jedlou pouze dužinu, slupka ani jeho plochá pecka se nejí. Je velmi sladké. Podává se čerstvé nebo grilované jako příloha k sýrům i masu. Použít ho lze také k přípravě salátů, smoothie, čatní nebo jako ozdobu dezertů.
- Physalis, mochyně nebo třešeň Inků, pod všemi názvy lze najít malé kulaté plody zahalené v kališních lístečcích. Chuť je vzdáleně podobná citrusům. Jí se celý plod bez lístků a stonku. Využívá se do ovocných salátů, marmelád, ale jíst ho lze jen tak samostatně. Je krásnou ozdobou pokrmů, dezertů i koktejlů.
Jaké tropické ovoce je vaším favoritem a co z něj připravujete? Podělte se v komentářích o vaše tipy.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Exotické ovoce na Vánoce: Jak poznat zralé mango? Jde to dobře po hmatu i podle tvaru ovoce kolem stopky
Salát s vůní exotiky: Vietnamský salát gỏi xoài je osvěžující díky mangu. Co mu dodá křupavost?
Exotické ovoce od A do Z, díl I.: Ochutnejte papáju, opuncii nebo mangostan
Komentáře