Vaření metodou sous-vide: Co to znamená a k čemu tuto metodu použít
Sous-vide (čti: sú-ví) znamená francouzsky "ve vakuu" a jde o přípravu masa zavakuováním a následným vařením při konstantní teplotě. Vakuované maso vydrží v ledničce déle, nasákne marinádou a po tepelné úpravě je báječně křehké a šťavnaté.
Podstatou sous-vide je uzavření masa do prostředí bez přístupu vzduchu. Plátky masa v sáčku, vložené do vodní lázně nebo do páry a vařené po několik hodin při velmi nízké teplotě, mají vlastnosti, kvůli kterým stojí za čekání.
Jak připravit sous-vide maso
K přípravě sous-vide se hodí všechno maso, ale nejvíce vepřové:
- Silnější plátky masa naklepeme a naložíme do pikantní marinády podle vlastní chuti. Maso stačí naložit i do oleje s bylinkami.
- Vložíme do vakuovacího sáčku, okraje otřeme a vysajeme z něj vzduch. Pokud nemáme vakuovačku, použijeme zipový sáček, ze kterého vzduch vytlačíme.
- Po odležení v lednici vložíme sáček do vodní lázně a vaříme podle druhu potraviny několik hodin při teplotě 55–78 °C.
- Pokud chceme maso sous-vide uskladnit, musíme ho po uvaření prudce zchladit v ledové lázni, sáčky ve vodě necháme ponořené 30 minut.
Výsledkem vaření metodou sous-vide je křehké, šťavnaté maso, které vařením neztratilo nic ze svých chutí a vůní. Investice do domácí vakuovačky se vyplatí, pokud se chceme stravovat zdravě, bez tuku a dlouhého vysušování masa v troubě.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 6 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 10 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 11 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 14 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 14 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vyplatí se investice do vakuovačky potravin, která by měla šetřit vaše peníze? Tohle jsme zjistili!
Jak udělat marinádu na kuřecí maso? Vynikající pikantní marináda s medem je ideální ke grilování
Zapečené rolky z kotletky se zeleninou: Dokonale šťavnaté jídlo z jednoho pekáčku skvěle doplňuje jemná smetanová omáčka
Komentáře