Znáte ricottu? Tento lahodný italský sýr ze syrovátky využijeme do sladkých i slaných pokrmů
Ricotta má nasládlou mléčnou chuť a konzistencí připomíná tvaroh s lehce zrnitou strukturou. Má nízký obsah tuku a zároveň vysoký podíl živin a minerálů, proto se těší velké oblibě.
Co je to ricotta
Ricotta doslova znamená "převařená". Je připravovaná ze syrovátky, což je tekutina, která zůstane jako vedlejší produkt při výrobě sýrů a tvarohu. Syrovátka má blahodárné účinky na náš organismus, je nízkokalorická a obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a bílkovin, kterými ricottu obohatí a dodá jí specifickou nasládlou chuť a měkkou konzistenci.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na co se dá použít ricotta
Ricotta má mnohostranné využití a díky své jemné chuti se hodí do sladkých i slaných pokrmů, kde ji využijeme jako náhražku mléčných ingrediencí.
Můžeme ji použít:
- jako náplň dezertů a slaných i sladkých palačinek,
- do těstovin,
- do salátů,
- na pizzu,
- do dipů,
- do pomazánek,
- na chleba.
Do teplých pokrmů a polévek ricottu přidáváme až ke konci vaření. Postará se o lahodnou smetanovou chuť.
Jak připravit slané palačinky s ricottou
Na závěr pro vás máme inspiraci na zdravé slané palačinky z pohankové mouky s náplní z ricotty a špenátu. Podle našeho video-návodu snadno připravíte chutný a vyvážený oběd nebo večeři.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Čím nahradit ricottu? V dezertech pomůže i mascarpone, ale jsou ještě další možnosti
Lasagne z jedné pánve jsou hitem internetu: Nepotřebujete na ně bešamel, přitom báječně chutnají a hotové jsou do půl hodiny
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Komentáře