Jak připravit a podusit houby na nejlepší houbovou smaženici? Začátečníkům poradíme jednoduchý a osvědčený postup
Hlavní houbařská sezona je v létě a na podzim, i když znalci sbírají čerstvé houby po celý rok. Zdecimované smrkové lesy sice leckde úrodu nevydají, ale houby rostoucí pod listnáči mají šanci, pokud dost prší a je přiměřeně teplo.
Sbíráme jen prověřené druhy, které důvěrně známe, a zacházíme s nimi tak, aby nás po požití nečekaly zdravotní potíže. O tom, jak sbírat, sušit a mrazit houby pojednává náš další článek.
Nejběžnějším jídlem z hub bývá klasická houbová smaženice, na kterou stačí jen houby a vejce. I když je to jídlo velmi jednoduché, začátečníci občas tápou, jak dlouho houby dusit a jak smaženici vlastně udělat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dusit houby
Houby očistíme, nakrájíme, krátce propláchneme a vložíme do hrnce na rozehřátý tuk (máslo, sádlo, olej), osolíme a okmínujeme, trochu osmahneme, můžeme předem nechat zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Díky soli houby brzy pustí šťávu a pokud jsou sušší, pomůže podlití vodou. Pod pokličkou při mírné teplotě houby dusíme asi 20 minut, hlídáme je a případně dolijeme horkou vodu. Po ochutnání by houby neměly "vrzat" mezi zuby. Přebytečnou vodu vyvaříme už bez pokličky, nesléváme, protože bychom se tím připravili o chuť. Takto podušené houby můžeme využít do řady houbových receptů (např. omáčky, zapečené těstoviny). Při přípravě smaženice houby zalijeme vejci a ještě smažíme, dokud vejce nezhoustnou.
Naše babičky uměly i z mála nasbíraných hub nasytit celou rodinu tak, že do napůl podušených hub přisypaly pšeničnou krupici, čímž vznikla jakási houbová kaše a tu teprve zahustily vejci. Můžete někdy zkusit a porovnat, která smaženice vám chutná více. Místo krupice zkuste dát ovesné vločky, jáhly nebo jiné obiloviny.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 5 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dlouho grilovat kuře na ohni, abyste docílili dokonale propečeného a šťavnatého masa
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Komentáře
14. 9. 2023 08:41
27. 8. 2023 17:44