Jak otevřít kokos. S tímto návodem to zvládne hravě každý
Exotický plod kokosu rádi ochutnáme hlavně ve vánočním období. Dostat se do pevného plodu, složeného z dřevnaté skořápky, pod kterou je bílá tvrdá dužina a ještě pod ní prostor vyplněný kokosovou tekutinou (kokosovým mlékem), nám může dát docela zabrat.
Otevřít kokos se může zdát na první pohled jako komplikovaná záležitost. Když však víme jak postupovat, poradíme si hravě i s tvrdou skořápkou kokosu.
Zdraví prospěšný kokos
Pod skořápkou se skrývá nejen zajímavá chuť, ale i obsahově hodnotná pochoutka. Dužina je složena z 60 % tuku, 20 % glycidů, 8 % proteinů a z vody.
Kokosové mléko je ceněným zdrojem draslíku, vápníku, fosforu, křemíku, vitamínu C a vitamínů řady B (mimo B6 a B12).
Kokosové mléko se doporučuje při střevních potížích a problémech se zažíváním nebo s močovým měchýřem. Dužina má pozitivní vliv na nervovou soustavu.
Mohlo by vás zajímat
Jak otevřít kokos
- Nejprve ostrým nástrojem (špičkou nůžek, šroubovákem) prorazíme jeden ze tří otvorů na kokosu.
- Vytékající kokosovou tekutinu nalijeme do sklenice. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů.
- Prázdný kokos vložíme do trouby na mřížku. Trouba musí být dopředu vyhřátá na 200 °C. Kokos v ní necháme 15 minut, skořápka by měla prasknout.
- Skořápku oloupeme. Pokud by nám loupání nešlo, pomůžeme si kladívkem.
- Okrájíme nožem, případně škrabkou, hnědou slupku.
- Bílá dužina je výborná k jídlu. Můžeme ji jíst přímo, krájet nebo strouhat.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 9 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Přečtěte si Zobrazit více
Bezinky získávají krásnou tmavou barvu, proto je čas na ně vyrazit s košíkem. Poradíme, jak plody sbírat a odstopkovat
Jak otevřít šroubovací víčko. Zavařovací sklenice s marmeládou či kompotem nebývá vždy snadné otevřít. Pomůže několik rad
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Komentáře