Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lasagne je další z řady italských specialit, které stojí za ochutnání. Jedná se o vrstvené pláty těstovin, doplněné chutnými omáčkami, zeleninou, masem a různými druhy sýrů. Pokrm upečeme v troubě dozlatova a chvíli po upečení podáváme.

Máte rádi zapečené těstoviny? Pokud ano, jistě vám budou chutnat zapečené lasagne. Připravují se z plátů těstovin (lasagní), nachystaných podle návodu na obalu. Některé typy stačí rovnou vrstvit, jiné je vhodné před vrstvením předvařit nebo alespoň na chvíli zalít horkou vodou. 

  • Lasagne se pečou v zapékacích nádobách, např. na pekáčku nebo na plechu, ve více vrstvách, vyzkoušejte pět až sedm vrstev (nebo jak vám vyjdou lasagne). 
  • Mezi vrstvy lasagní se dávají různé omáčky, především bešamelová (ochucená muškátovým oříškem, někdy doplněná sýrem) a rajčatová, ale i další, připravené z jiných druhů zeleniny. Omáčky vrstvy krásně propojí.
  • Součástí rajčatové omáčky obvykle bývá mleté maso (především hovězí). 
  • Důležité je využití různých druhů sýrů. Doporučujeme např. mozzarellu, parmezán a tvrdé sýry (Gouda, Eidam). Sýr může být součástí bešamelové omáčky, ale hlavně se jím posype povrch lasagní.
  • Zapékací nádobu vyložte pečicím papírem. Naspod můžete dát trochu bešamelu, nebo začít klást rovnou lasagne. Na vrstvu lasagní dejte vrstvu bešamelové omáčky, pak rajčatovou vrstvu a opět lasagne. Vrstvy se střídají do spotřebování surovin. Poslední vrstvu tvoří bešamel, posypaný strouhaným sýrem.
  •  Lasagne upečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobou cca 45 minut.

Lasagne s boloňskou omáčkou

Oblíbenou  a častou součástí zapečených lasagní je boloňská omáčka tzn. rajčatová omáčka s mletým hovězím masem. Při její přípravě nešetřete česnekem. Vegetariáni místo masa použijí např. sojový granulát, předem zalitý horkou vodou a dochucený. 

Tip: Omáčku si připravte včas dopředu před přípravou lasagní, pokrm díky tomu připravíte rychleji. 

Lasagne se špenátem a sýrem

Při přemýšlení, jak naplnit lasagne, se můžete nechat inspirovat chutnými náplněmi pro plnění pizzy. Jednou z dalších možností je špenátová náplň. Postup její přípravy je snadný. Na oleji nechte zesklovatět cibuli, přidejte špenát a rozmačkaný česnek. Osolte, opepřete a krátce povařte.  Omáčku do lasagní dávejte společně s bešamelem. 

Lasagne na různé způsoby

Kromě uvedených možností je i celá řada dalších variant, jak lasagne naplnit. Jako příklad jsme pro vás vybrali lilkovo-houbové lasagne. Do lasagní využijete houby lesní, koupené (např. žampiony) i sterilované nebo mražené z poslední houbové sezony. Vhodnou zeleninou k plnění lasagní je také brokolice, pórek a kořenová zelenina.   

Jak připravit lasagne podle videa

Na přípravu lasagní potřebujete dvě ochucené omáčky, lasagne a sýr (i více druhů):
  • Boloňská omáčka: Na oleji osmažte cibuli, přidejte česnek a po chvíli mleté maso. Nechte ho za stálého míchání zatáhnout. Dále ho osolte, výrazně okořeňte a přidejte kečup. Jakmile je maso hotové, omáčku doplňte ještě rajčaty z konzervy a směs povařte.
  • Bešamelová omáčka: Rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku a umíchejte jíšku. Dále přidejte mléko, muškátový oříšek, sůl a pepř. Vařte do zhoustnutí.
  • Do zapékací mísy vložte pečicí papír a na něj vrstvěte střídavě pláty lasagní, bešamelovou a boloňskou omáčku a na závěr sýr (strouhaný nebo krájený).
  • Pokrm pozvolna zapečte v předem vyhřáté troubě.

Přípravu lasagní vám ukáže následující video:

Budeme rádi, když nám do komentářů pod článkem napíšete své rady nebo tipy na přípravu svých oblíbených lasagní.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více