7 kroků k dokonalému segedínskému guláši: Jak jej připravit jako od maminky a ještě lepší?
Jak snadno připravit dokonalý maďarský pokrm, který provoní dům a potěší naše blízké? Ještě chutnější je druhý nebo třetí den, je snadný na přípravu a hodí se k němu chléb i knedlík. Jak udělat skvělý segedínský guláš?
Segedínský guláš známe od poloviny 19. století a vznikl prý díky jednomu hostu, který měl takový hlad v hospodě před zavírací dobou, že chtěl smíchat klasický guláš se zbytky zelí a maďarský zázrak spatřil světlo světa. Možná jen pověra a možná pravda. Jak na skvělý „segedín“?
- Orestujeme slaninu, která pustí šťávu. Pokud nechcete dávat slaninu, použijte vepřové sádlo.
- Pak přidáme nakrájenou cibuli a smažíme dozlatova.
- Vepřové maso musí být tučnější, ať je guláš šťavnatý. Připravíme vepřovou plec, krkovici, bůček nebo jejich kombinace, a nakrájíme na kostky, které přidáme do hrnce a zprudka opečeme.
- Teď je čas na koření. Papriku je ideální přidat do tuku, aby chytla barvu, ale jen na chvíli, ať nezhořkne, takže hned podlijeme vodou nebo vývarem, a směs dusíme cca 2 hodiny.
- Až je maso téměř měkké, přidáme kyselé zelí. Ideálně domácí nebo takové, které obsahuje pouze zelí, sůl a kmín.
- Po 10 minutách přidáme zakysanou smetanu. Kdo nemá rád tolik kyselého, přidá smetanu obyčejnou.
- Protože je guláš řídký, tak buď přidáme záklechtku nebo do smetany vmícháme malé množství mouky, povaříme a podáváme.
Mohlo by vás zajímat
Milujete maďarskou kuchyni?
Maďarská kuchyně je pálivá a často i kalorická, ale pokrmy rozhodně stojí za ochutnání i přípravu. Kdo by neznal kromě segedínského guláše, klasický guláš, skvělé lečo, gulášovou polévku nebo nadýchaný langoš aj.? Pokud vás recept oslovil, můžete si jej již dnes připravit podle našeho video-receptu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Na poctivý hospodský hovězí guláš už nemusíte do restaurace. Připravte si jej doma, s pořádnou dávkou cibule a česneku
Segedínský guláš vznikl jako znouzectnost. Víte, jak se správně dělá?
Segedínský guláš podle maďarského receptu: Zdravější a chutnější verze, než jakou známe my, se obejde bez mouky
Komentáře
1. 10. 2023 22:55
28. 9. 2023 11:58