Jak se vyrábí sýry s modrou či zelenou plísní uvnitř nebo s bílou plísní na povrchu
Sýr s ušlechtilou plísní se vyrábí z pasterovaného plnotučného mléka. Sýr se během zrání, které trvá až 6 měsíců, propichuje dutými jehlami, kterými se dovnitř dostává vzduch a umožňuje růst modrých nebo zelených plísní.
Plísňové sýry dělíme na ty s modrou nebo zelenou plísní uvnitř (Niva, Roquefort, Gorgonzola) , popřípadě s bílou plísní na povrchu (Camembert, Hermelín, Brie). Tyto ušlechtilé plísně dodávají sýrům delikátní chuť.
Jak se vyrábí modrý a zelený plísňový sýr
Jak se vyrábí sýr s bílou plísní na povrchu
Měkké sýry se připravují z nepasterovaného plnotučného mléka. Sýrová hmota je ošetřena solí a jsou na ni aplikovány ušlechtilé plísně Penicillium camemberti a postupně i sůl. Hmota zraje několik týdnů v malých formách a výsledkem je smetanový, krémový sýr se suchou bílou plísní na povrchu.
Vyzkoušejte jeden z našich videoreceptů na přípravu řízků z mletého masa s Nivou, obdobu holandských řízků - budete mile překvapeni jeho výraznou chutí:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 1 hodinou
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 4 hodinami
Morušová marmeláda z domácí pekárny
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí maso s rajčatovo-paprikovou smetanovou omáčkou
Přidáno před 7 hodinami
Zapečené bagetky
Přidáno 30. 5. 2024 13:47
Bulgur s opečenou zeleninou a žampiony
Přidáno 30. 5. 2024 11:15
Přečtěte si Zobrazit více
Plesnivé brambory aneb Zapečená delikatesa s nivou a smetanou chutná fantasticky, navzdory svému názvu
Král sýrů vládne Česku od první světové. Hermelín je naše odpověď na francouzský camembert
Jak hnojit rajčata: Správné postupy zajistí bohatou úrodu a zdravé rostliny po celou sezonu
Komentáře