Jak udělat skvělé tzatziky? Doplňte svůj pokrm svěžím dipem z okurek, kopru a česneku
Tzatziki jsou původem řecký předkrm, případně příloha k masu. Časem se tato specialita rozšířila i do jiných zemí, a spolu s tím se začaly objevovat větší či menší odlišnosti od původní receptury.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit tzatziky
Tzatziky připravujeme krátce před konzumací. Všechny suroviny do tzatzik promícháme a ještě necháme chvíli vychladit v lednici. Co tedy na tzatziky potřebujeme:
- řecký jogurt - použít můžeme i obyčejný, ideálně smetanový, bílý jogurt nebo třeba zakysanou smetanu
- nastrouhanou okurku - oloupanou okurku nahrubo nastrouháme a vymačkáme z ní šťávu, aby nebyly tzatziky moc řídké. Abychom se opravdu zbavili maxima tekutin, nastrouhanou okurku posolíme, necháme vypotit a až poté vymačkáme.
- kopr - najemno nasekáme
- česnek - prolisujeme
- olivový olej
- bílý pepř a sůl
V některých receptech se najde nejen kopr, ale i máta, případně citronová šťáva. A pokud chcete být opravdu originální, pak se původním receptem na tzatziky můžete jen inspirovat a vyzkoušet je připravit nejen z okurky, ale tentokrát třeba z nastrouhané cukety nebo ředkviček.
Jak ochutit tzatziky
Je určitě nejlepší použít čerstvé suroviny, ale pokud spěcháte, nebo nemáte zkrátka vše po ruce, pak lze použít i kupovanou směs koření určenou přímo na tzatziky. Tato směs obsahuje sušený česnek, bílý pepř a kopr ve vyváženém poměru.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Citronová šťáva je skvělá do nápojů a na dochucování ve sladké i slané kuchyni. Jak ji uchovat, aby nic nepřišlo nazmar?
Okurky máme rádi pro jejich křupavost a dietetické vlastnosti. Kromě salátů a kvašáků jsou vhodné i na pleťovou masku
7 nejlepších receptů na grilované pochoutky. Jak postupovat, aby se nám grilování povedlo
Komentáře