Jak vařit chřest? Správnou přípravou zachováme chuť, barvu i všechny cenné vitamíny
Chřest je velmi oblíbená a cenná jarní zelenina. K dostání je buď zelený, nebo bílý, který se liší mírně chutí i přípravou. Jeho hlavní sezóna je od dubna do června, proto toho využijte a dopřejte si tuto pochoutku, která během roku již nebude k dostání.
Chřest patří k velkým lahůdkám a to nejen mezi vegetariány. S jemnou omáčkou nebo zamotaný v plátku slaniny je výborným obědem či večeří. Rozhodně okouzlí i při grilování jako šťavnatá příloha k masu. Jedná se o nízkokalorickou potravinu s vysokým obsahem minerálních látek a vitamínů. Na přípravu je jednoduchý, nicméně je třeba dodržet několik rad, abychom jej nepřevařili a tím v chřestu nezničili vše cenné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vařit chřest
Chřest je třeba před vařením připravit. Důkladně jej umyjeme a v případě mladého zeleného chřestu není třeba vůbec loupat, jen odkrojit dřevnaté konce (přibližně 2-3 cm). U staršího zeleného chřestu oloupeme škrabkou směrem od hlavičky dolů poslední třetinu výhonku. V případě bílého chřestu oloupeme výhonek celý až po hlavičku. Slupky nevyhazujeme a můžeme je využít dále na vývar pro chřestovou polévku.
- Do hrnce umístíme chřest "na stojato", aby špičky zůstaly nad vodou, jinak se velmi rychle rozvaří. Pro lepší manipulaci můžeme chřest také svázat provázkem.
- Do vody přidáme 1 lžičku soli, 1-2 lžičky cukru a 1 lžíci másla. Můžeme přidat i bobkový list a v případě bílého chřestu 1 lžičku citronové šťávy.
- Chřest vkládáme do vařící ochucené vody a zelený vaříme přibližně 2-5 minut, bílý o něco déle, asi 5-8 minut podle velikosti výhonků.
- Po uvaření chřest zchladíme ponořením do vody s ledem.
- Vodu po vaření můžeme dále využít pro chřestovou polévku.
Bílý chřest s vaječným krémem
Bílý chřest roste pod zemí, kde je nedostatek světla a díky tomu si zachová svou bílou barvu. Chutí je jemnější než zelený chřest, ale je třeba jej dobře očistit, protože má silnější slupku. Výborně se k němu hodí smetanové jemné omáčky a krémy.
Inspirujte se naším receptem na chřest s vaječným krémem, připravený z uvařených vajec, šlehačky a másla. Celý postup, jak chřest vařit a připravit krém, můžete zhlédnout v našem video-návodu.
Chutná vám více zelený nebo bílý chřest? Podělte se námi do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře