Jak zabalit buchty, aby náplň nevytekla
České buchty (balenky, honzovky) plněné mákem, tvarohem nebo povidly či dobrou domácí marmeládou známe ze spousty českých pohádek o hloupém Honzovi nebo pak zcela zblízka, z babiččiny kuchyně. Jak je zabalit, aby náplň nevytekla?
Kynuté těsto je základ
Základem je dobré kynuté těsto. Nemělo by být suché a tuhé, ale ani takové, že se bude jodně lepit ke stolu i rukám. Máme-li takový osvědčený recept, připravíme (uhněteme) těsto a zakryté proti osychání ho necháme podle receptu nakynout (obvykle to trvá něco kolem hodiny).
Vykynuté těsto na stole zlehka propracujeme a rozdělíme na kousky - bývají různě veliké tak, jak se pečou různě velké i tyto buchty. Rozdíly ve velikosti jsou dány nejen oblastí, odkud recept pochází, ale velice často i rodinnými tradicemi.
Kousky těsta prsty roztáhneme na placičku, doprostřed dáme náplň - raději trochu tužší, protože ta měkčí, volnější se hůře balí - a povytahováním cípů těsta a jejich pevným stisknutím k sobě náplň v těstě zcela uzavřeme. Snažte se, aby náplň nepotřísnila okraje placičky těsta, protože ty se pak k sobě nebudou lepit. Takto špatně uzavřená buchta při pečení vyteče a výsledek je nejen nevzhledný, ale je potřeba důkladněji čistit pekáč, ve kterém se náplň připekla.
Jak naskládat buchty do pekáčku?
Správně zabalené buchty naskládáme do dobře vymaštěného (sádlem, máslem) pekáčku spojem dolů a kousek od sebe, kynutím a pečením se spojí. Všechny buchty v pekáčku potřeme rozpuštěným tukem nejen svrchu, ale i mezi sebou, to proto, abychom buchty po upečení od sebe jen odtrhli, ale neroztrhli.
Necháme je vykynout a upečeme podle pokynů v receptu. Zcela stejně plníme i koláče. Není to nijak těžké, viďte?
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 5 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 7 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 9 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno před 20 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny peče: Rychlý perník na plech se skořicí a povidly je neskutečně vláčný díky jedné surovině
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Peče celá země: Nejlepší svatební koláče jsou ty dvojctihodné. Jak na ně podle porotců soutěže
Komentáře