Peče celá země: Nejlepší svatební koláče jsou ty dvojctihodné. Jak na ně podle porotců soutěže
23. 4. 2022 Vaření
Dnešní díl soutěže Peče celá země určitě potěšil milovníky sladkého a hlavně ty, kteří plánují svatbu. Pekly se totiž svatební koláčky, a to ne jen tak ledajaké, ale rovnou ty dvojctihodné. Pojďte si spolu s námi připomenout, na co při jejich pečení nezapomenout, aby byly ozdobou nejen svatební tabule.
Koláče napříč celou republikou
Ne nadarmo se o nás říká, že jsem koláčový národ. Koláče se u nás pečou od dávných dob, nesměly chybět na žádném posvícení ani pouti, zkrátka vůbec při žádné sváteční příležitosti. Koláčů se u nás peče celá řada, snad každý kraj má nějaký svůj specifický, s jinou náplní, jinak nazdobený. Valašsko se chlubí svými frgály, Chodsko je hrdé na merhované koláče, které vypadají skoro jako malá umělecká díla. Každý ale miluje malé koláčky, které se obvykle připravují na svatbu, ale každý si na nich rád pochutná kdykoliv jindy. Mohou být klasické kulaté s náplní uprostřed, mohou mít podobu taštiček nebo vázaných šátečků s náplní, nejslavnější jsou ovšem ty dvojctihodné.
Mohlo by vás zajímat
Dvojctihodné koláče si zaslouží dvojí úctu
Dvojctihodné nejsou jen tak obyčejné koláče s jednou náplní. Náplně totiž mají rovnou dvě. Právě to je důvod, proč se jim říká dvojctihodné – úctu si zaslouží rovnou dvakrát. Dvojctihodné koláče byly v minulosti chloubou každé pořádné hospodyňky a jsou mnohem slavnostnější než jiné koláče. Díky dvojí náplni si je v mnoha domácnostech nemohli běžně dovolit, proto se připravovaly jen při výjimečných příležitostech, jako byly právě svatby nebo posvícení. Občas jsou označovány i jako moravské, ale pečou se i v jiných koutech naší vlasti. Na některých místech se jim pro jejich dvojí náplň říká také tuplované. A věděli jste, jak říkala soutěžící Lucie, že podle toho, kolik jich spadne při přípravě na svatbu na zem, tolik budou mít novomanželé dětí?
Mohlo by vás zajímat
Koláčky s překvapením
Dvojctihodné koláče vypadají na první pohled jako ty klasické, jen jsou trochu buclatější. Na první pohled uvidíte povidla posypaná drobenkou, když ale do koláče zakousnete, zjistíte, že se uvnitř ukrývá ještě jedna náplň, většinou klasická tvarohová s rozinkami. Samozřejmě můžete i náplně vyměnit nebo použít i nějakou úplně jinou, záleží na vás, co máte rádi.
Mohlo by vás zajímat
Pozor na kynuté těsto koláčů
U dvojctihodných koláčů je stejně u jakýchkoliv jiných nejdůležitější mít dokonalé kynuté těsto. Jak říká Josef Maršálek, musí být krásně nadýchané a pořádně nakynuté. Na těsto se obvykle používá kombinace polohrubé a hladké mouky. Zadělat je můžete máslem i sádlem, jak se to dělávalo dřív. Koláče se sádlem jsou krásně nadýchané a vydrží delší dobu měkké. A nebojte, sádlo v těstě není nijak výrazně cítit. Nezapomeňte do těsta dát špetku soli, jak se stalo některým soutěžícím. Sůl mu totiž dodává lepší chuť. Zapracujte ji ale do těsta později než droždí s cukrem. Sůl by totiž na počátku mohla zabít kvasinky. Nezbytné je také těsto dostatečně propracovat a vykynout. Málo vykynuté koláče jsou totiž příliš hutné. Určitě jim proto dopřejte aspoň 40 minut.
Náplně v koláčích musí být dostatek
To hlavní, co dodává koláčům jejich chuť, je pak nádivka, nebo tedy v případě dvojctihodných rovnou dvě. Jak říká porotkyně soutěže Míša Landová, na nádivku je třeba si dát obzvlášť pozor. Neměla by být suchá a drobivá, ale ani ne příliš řídká, aby vytékala z těsta při pečení ven. Kromě toho by měla být i hezky vláčná a hlavně by jí mělo být dostatek. Klasická je v dvojctihodných koláčích kombinace tvarohu a povidel, koláče ale mohou mít i spoustu dalších náplní. Místo švestkových povidel můžete použít i jablečná nebo hrušková. K nim se přímo báječně hodí ořechová náplň z vlašských ořechů. Použít můžete i nějakou ovocnou marmeládu. K nejoblíbenějším náplním v českých koláčích patří i maková. Mák můžete zase spojit třeba se švestkami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Ozdobou každého koláče je drobenka
To poslední, co nesmí na žádné koláči chybět, je poctivá křupavá a sladká drobenka vonící máslem. Podle Míši Landové je u drobenky nejdůležitější ten správný poměr mouky, cukru a másla. Poměr surovin by měl být 2 díly mouky : 1 díl cukru : 1 díl tuku. Pokud do těsta používáte sádlo, můžete ho bez obav použít i do drobenky. Drobenku zkuste navíc vylepšit vanilkovým či skořicovým cukrem. Chuť koláčků ještě zdokonalíte, když je nakonec potřete směsí rozehřátého másla a rumu. Úžasná vůně se pak bude linout po celé domě.
Náš tip: Pokud jste na dvojctihodné koláčky dostali chuť, můžete je připravit podle našeho ověřeného receptu.
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Z planých i pěstovaných bylin můžeme doma vyrábět skvělé sirupy a medy. Poradíme, jak na to
Jedním z osvědčených a šikovných způsobů konzervace bylin je konzervace cukrem. Vyrobit bylinkový sirup nebo med není složité, může to zkusit každý. … Číst více
Jak upražit pampeliškové kořeny na chutnou kávu? Vyzkoušejte to s námi
Při správné přípravě si na kávě z pampelišky pochutnáme. Je vhodná i pro děti, není totiž hořká, nýbrž příjemně nasládlá. Správná příprava znamená… Číst více
Královna pampeliška: Víte, že jíst se dá úplně celá od kořínku po žluté květy? Vyrobíte z ní třeba tohle netradiční želé
Kdo by na jaře nemiloval zelené louky ozdobené… Číst více
Užijte si sezonu pampelišek: Jak z nich připravit úžasný pampeliškový med i limonádu
Pampeliškový med je asi nejoblíbenější pochutinou… Číst více
Pampeliškový med podle snadného receptu. Krásně voní a využít se dá i k přípravě osvěžující limonády
Jaro je tu a na loukách i v parcích září ze… Číst více
Desatero - jak na pampeliškový med. Jak ho připravit, a jak ho využít. Oblíbený sirup oceníme jako chutné sladidlo
[rada oznaceni="1"] Kdy a kde sbírat pampelišky na med Slunečné dny a louky plné zářících květů - to je ta správná chvíle pro sběr. Když začínají… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kouzlo starých časů: Upečte si fantastické povidlové šátečky bez kynutí! Hotové jsou do hodinky!
Den koláčů
Jak zabalit buchty, aby náplň nevytekla
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 19 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 21 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 22 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno 19. 5. 2024 08:11