Jaké maso se hodí na řízky a jak ho připravit na smažení? Držíme se jednoduchých rad našich babiček
Řízky jsou u nás oblíbeným jídlem pro slavnostní a sváteční příležitosti. Připravujeme je z masa, dokonce i mletého, nebo také bez masa. Je mnoho variant a záleží na naší chuti i možnostech.
Mezi tradičně nejoblíbenější sváteční jídla u nás řadíme také knedlík se zelím a pečeným masem, nebo svíčkovou omáčku. Ale řízky s bramborovým salátem nesmí chybět a mnoho z nás by si tuto variantu dalo nejraději. Smažíme je na pánvi, v troubě nebo ve fritéze. Obvykle dáváme tuku více, ale lze smažit i dietně, na teflonové pánvi. O tom, jak smažit, pojednává náš další článek:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké maso se hodí na řízky
Pokud připravujeme řízky z masa, bereme v úvahu základní pravidla:
- Ke smažení se hodí především křehké maso mladých zvířat.
- Nejoblíbenější jsou u nás řízky kuřecí a vepřové.
- Lze připravit řízky telecí, ale chutné jsou i jehněčí a kůzlečí.
- Také se dají připravit řízky z králičího masa nebo z divočáka.
- Ke smažení se hodí i mletá masa. Obvykle se používá směs vepřového a hovězího masa, které spojíme vajíčkem a strouhankou.
Jak připravit maso na řízek
Aby byl řízek opravdu chutný, vyžaduje určitou přípravu.
- Maso na řízky krájíme přes vlákno. Nevhodné je maso prostoupené vazivem (např. vepřové plecko).
- Maso zbavíme všech šlach a blan, většinou odstraňujeme i případné kosti.
- Před balením maso naklepeme.
- Řízky z kuřecího masa stačí naklapat hřbetem ruky nebo jen plochou nože.
- K balení řízků nejčastěji používáme oblíbený trojobal - z hladké mouky, rozšlehaných vajíček a jemné strouhanky.
- Další možností je balení řízků do řídkého těstíčka, obvykle z vajec, mléka a mouky. Mléko lze nahradit např. vodou, pivem nebo vínem.
- Suroviny k balení řízků pro změnu doplníme různým kořením nebo zajímavými přísadami (např. populární kukuřičné lupínky).
- A samozřejmě můžeme připravit také přírodní řízky, které jsou méně pracné a připravují se s chutnou šťávou.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Králík je vyhledávanou pochoutkou. Jak jej naporcovat a v jakých receptech nejlépe využít
Jak správně smažit řízky? Chystáme je jen občas, při svátečních příležitostech, a když už, tak ať se nám povedou
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Komentáře