Jaké ovoce použít do pečeného čaje? Záleží na naší fantazii a možnostech. Vyzkoušejte nejoblíbenější druhy
Pečený čaj je výbornou lahůdkou pro chladné podzimní a zimní večery. Zavařené sklenice s touto dobrotou si připravujeme v průběhu léta z ovoce, které postupně dozrává.
Zužitkujeme sezonní ovoce, kombinujeme sladké i nakyslé druhy, které se vzájemně spojí do lahodné harmonie. Přidáme cukr a voňavé koření. Přesný postup přípravy domácího pečeného čaje je popsán v našem dalším článku:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké ovoce je vhodné do pečeného čaje
Pečený čaj připravujeme z postupně dozrávajících druhů ovoce a abychom všechny druhy mohli použít současně, ukládáme si je do mrazničky. Do výroby pečeného čaje se pustíme, až když už máme připravené všechny oblíbené druhy. První tři druhy ovoce v následujícím přehledu jsou zvlášť vhodné a příjemně aromatické:
- rybíz červený, černý, bílý - má příjemně nakyslou chuť, v pečeném čaji je výborný, můžeme ho použít polovinu celé dávky ovoce
- aronie (tj. černá jeřabina) - další výborný druh ovoce, který dá čaji skvělou chuť a tmavou barvu, stačí ho ale již menší podíl než rybízu
- švestky - nakrájíme je na menší kousky, čaji dají krásnou barvu i vůni, patří mezi nejoblíbenější druhy vhodné do pečeného čaje
- hrušky - nakrájené na kostky, pokud mají tuhou slupku, raději je oloupeme
- jablka - nakrájená na kostky, menší kostky jsou úhlednější než velké kusy
- ryngle, blumy, mirabelky a podobné peckoviny
- třešně - pokud je máme uložené v mrazničce, použijeme je společně s ovocem, které dozrává koncem léta
- ostružiny - dají pečenému čaji krásnou výraznou barvu, někdy potřebují více přisladit
- maliny, jahody, borůvky, brusinky a další drobné ovoce
- angrešty a josty - jsou kyselejší, nedáváme jich mnoho
- broskve, meruňky, nektarinky - nakrájené nadrobno
- hrozny - je-li třeba, odstraníme z nich velká zrníčka
- ananas, banány, pomeranče, citrony - nejsou nutné, ale můžeme je přidat pro chuť, v menším množství
Náš další článek poradí, jak pečený čaj používat.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře