Jak používat libeček a připravit libečkové pesto. Oblíbená jídla, která dochutíme libečkem - polévky a bramborové či masové pokrmy
Libeček se snadno pěstuje a hodí se do každé zahrady. Od jara ho můžeme sklízet a používat čerstvý. Můžeme ho sušit, mrazit, připravovat z něho libečkové pesto a polévkové koření. Náš článek představí oblíbené libečkové recepty.
Jak uložit libeček
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit libečkové pesto
Čerstvé omyté a osušené listy (bez stonků) rozmixujeme s dalšími surovinami podle zvoleného receptu (sůl, olej). Dobře promícháme a po chvíli směs plníme do skleniček, navrch nalijeme trošku oleje, skleničky uzavřeme a uložíme do chladna, nejlépe do ledničky. Odebíráme podle potřeby, když je potřeba něco dochutit. Využití je obdobné jako využití dalších pest, např. pesta z medvědího česneku.
Polévkové koření s libečkem
Libeček lékařský se lidově nazývá "maggi". Dodá výraznou a jedinečnou chuť polévkám, omáčkám, masům (dušeným, grilovaným, pečeným i zapékaným). Když nám vyroste na zahrádce, můžeme si z něho do zásoby připravit domácí polévkové koření - uvařený koncentrát uložíme do skleniček a podle potřeby používáme k dochucování polévek a dalších pokrmů.
Jak dochucovat polévky libečkem
Čerstvý libeček jednoduše nakrájíme nadrobno a přidáme do polévky v průběhu nebo ke konci vaření. Dá se použít i sušený nebo mražený libeček, případně libečkové pesto nebo libečkové polévkové "magi". Také můžeme čerstvý libeček před přidáním do polévky krátce rozmixovat - chuť polévky bude v tom případě jemná a příjemná. Používáme pouze listy, bez tuhých stonků.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 4 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit pesto z medvědího česneku. Co do něj patří a jak ho využijeme
Domácí přírodní maggi: Jak je vyrobit z libečku snadno a bez námahy? Zabere to pouhých 5 minut a výsledek je perfektní
Na co se používá libeček. Co jím můžeme ochutit a ke kterým jídlům se nejvíce hodí. Oblíbené recepty na využití libečku
Komentáře