Nejlepší koláče a buchty se švestkami: Upečte si je podle oblíbených receptů
Koláče a buchty se švestkami patří k oblíbeným moučníkům začínajícího podzimu. Švestky jsou sezónní ovoce, které se pyšní svou šťavnatostí s lehce kyselkavou chutí, proto dokud máte možnost si na čerstvých plodech pochutnat, rozhodně toho využijte.
Také patříte k milovníkům švestek? Kromě vaření povidel, kompotů a džemů si dopřejte fialové sladké plody ve výborných moučnících, které můžete upéct na spoustu způsobů. Mezi nejoblíbenější patří kombinace švestek s mákem, s tvarohem, z litého či drobenkového těsta nebo obrácený koláč. Samozřejmě nezapomeňte na tradiční švestkový koláč z kynutého těsta, který si jistě pamatujete již od svých babiček.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Rychlé hrníčkové švestkové koláče
Hrníčkové recepty se těší velké oblibě, protože se v kuchyni často zdržíme opravdu jen chvíli a celý recept zvládneme bez zdlouhavého odměřování surovin. Těsto je hladké a krásně nadýchané. Pokud navíc koláč doplníme křupavou drobenkou, dovedeme jej k dokonalosti. Švestky klademe na těsto ideálně rozpůlené a řezem nahoru, což vypadá velmi efektně.
Drobenkové švestkové koláče
Drobenkové koláče jsou v dnešní době velkým hitem. Žádné těsto, jen žmolenka a ovoce. Na drobenku potřebujeme pouze mouku, máslo a cukr. Všechny suroviny smícháme a vytvoříme drobení, které rozprostřeme do formy. Drobenkové koláče jsou velmi lehké, nadýchané a na povrchu křupavé. Výborně se k nim hodí variace ovoce s tvarohem nebo pudinkem. Pokud vám koláč voní z trouby a rádi byste si na něm za tepla pochutnali, nezapomeňte lžíci, která je na tuto konzistenci těsta více než nutná.
Švestkové moučníky s mákem
Kombinace švestek a máku neodmyslitelně patří k sobě. Ať už švestkové knedlíky nebo švestkový moučník, kyselkavost švestek a typická zemitá chuť máku vám nedovolí zůstat při jednom kousku. Netradičním sladkým obědem nebo moučníkem mohou být také bramborové placky se švestkovým rozvarem sypané mákem.
Švestkové moučníky z listového těsta
Věděli jste, že oblíbené listové těsto můžeme stejně jako tradičními jablky, naplnit švestkami a mákem? Závin je připravený raz dva, a díky tomu je dobrou variantou pohoštění i pro nečekanou návštěvu. Listové těsto rozválíme na plát, posypeme mákem, poklademe nakrájenými švestkami, pocukrujeme a zavineme. Místo závinu připravíme jednoduše i švestkový koláč na plech, který podle chuti doplníme tvarohem nebo zakysanou smetanou.
Kynuté moučníky se švestkami
Nadýchané kynuté těsto, šťavnaté švestky a křupavá drobenka, přesně to je nebeská pochoutka. I když je příprava kynutého těsta pracnější záležitostí, nenechte se odradit, protože kynuté švestkové koláče jsou výtečné. V případě, že máte domácí pekárnu, snadno připravíte kynuté těsto v ní a téměř bez práce, stačí pouze ve správném pořadí nasypat suroviny do nádoby. Dobře vykynuté těsto poznáme tak, že je hladké, zdvojnásobilo svůj objem a po stlačení prstem se pomalu vrací zpět.
A jak připravit litý kynutý koláč můžete zhlédnout v našem video-návodu níže. Jedná se o snadný hrníčkový recept bez odměřování surovin. Těsto je konzistencí řidší a po upečení vytvoří tenčí vrstvu, na které více vynikne zvolené ovoce. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 11 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
7 hrníčkových moučníků s ovocem. Jsou rychlé a snadné na přípravu, navíc plné krásně zralého ovoce
7 receptů na švestkové pochoutky: Zakousněte se do švestkového koláče či závinu nebo si dejte muffiny
Komentáře