Papája v kuchyni: Poradíme, jak zpracovat a jíst toto medově sladké ovoce
Papája patří mezi nejzdravější druhy ovoce s mnohými příznivými účinky na naše zdraví. Obsahuje velké množství vitamínů, minerálů i vlákniny. Její dužina je sytě oranžová, lehce zabarvená do žluta nebo růžova.
Zralá papája mívá sytě oranžovou až červenou slupku a na stisk je lehce měkká. Zralé plody skladujte v lednici a spotřebuje co nejdříve. Nezralá papája má barvu nažloutlou a chuťově není moc dobrá (byť se z ní v Asii připravují i saláty), proto ji nechte při pokojové teplotě dozrát.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak jíst a využít papáju v kuchyni
Poradíme vám, jak papáju připravit a následně využít:
- Zralou papáju stačí jen oloupat, rozpůlit, odstranit semena s velmi měkkou dužinou okolo nich, a dále je to už jen na vás - můžete ji nakrájet na kostičky nebo na plátky. Semena jsou také jedlá, ale pro jejich hořkost ne moc oblíbená.
- Papája je medově sladká. Čerstvá je chuťově vynikající v kombinaci s jogurtem, v ovocných salátech, ale také v salátech s masem nebo mořskými plody.
- Dužina papáji se často využívá k přípravě šťáv, smoothie nebo nejrůznějších koktejlů. Při pečení se pak používá v sušené formě.
- Chuťově zpestří džemy, sorbety, ale i dezerty. Její chuť zvýrazníte pokapáním limetkovou nebo citrónovou šťávou.
Ať máte s papájou jakékoliv zkušenosti, vřele doporučujeme vyzkoušet z ní domácí sorbet. Lepší byste jen těžko hledali.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 12 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře