Jak zpracovat pórek. Rozmanité využití oblíbené cibulové zeleniny v kuchyni
Pórek je velmi chutný a celoročně snadno dostupný. Na zahradě ho můžeme mít přes celou zimu a když je půda rozmrzlá, vyrazíme sklízet. Používáme ho především v syrovém stavu, ale dovede vylepšit mnoho vařených jídel.
Pórek má jemnou chuť
Mohlo by vás zajímat
Pórek v kuchyni
Mohlo by vás zajímat
Pórkové polévky
Pórek se hodí do mnoha polévek, včetně krémových. Buď ho na začátku vaření krátce osmahneme na tuku a pak teprve zalijeme vodou, nebo ho přidáme do polévky během vaření. Velmi jemně nakrájeným pórkem zdobíme polévku při podávání.
Hlavní jídla s využitím pórku
Pórek využijeme do základu některých omáček a gulášů - pokrájíme ho na jemno a zpracujeme stejně jako cibuli. Dobře se doplňuje s bramborami a vejci. Je chutný v zapékaných pokrmech a přidaný do karbanátků, zdobíme jím hotová jídla na talíři.
Pomazánky, placičky nebo plněná tortilla
Do pomazánek obvykle přidáváme jemně nakrájený pórek zasyrova. Do některých se ale hodí i tepelně zpracovaný. Výborně chutná v kvasnicové pomazánce, jejímž základem jsou na cibulce osmažené kvasnice - tentokrát ale místo cibulky osmahneme pórek.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez.
Přidáno před 6 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Přečtěte si Zobrazit více
Jak sázet pórek? Semínka je dobré předem namočit a slabší rostlinky odstraňovat. Na záhonku déle vydrží jeho zimní odrůda
Byliny v kuchyni: Pórek funguje jako přírodní antibiotikum. Jak poznat opravdu čerstvý kus?
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Komentáře