Nejčastější chyby při zpracování špenátu: Jak ho uvařit, abychom si na něm opravdu pochutnali
Špenát je zřejmě naše nejpoužívanější listová zelenina. Našim kuchyním vévodil už za časů našich babiček, pěstovaly ho, a mražený protlak se dal koupit běžně. A co teprve v současnosti, když si můžeme koupit mladé svěží lístky po celý rok. Jak si se špenátem poradit, aby chutnal pokaždé skvěle?
Ať už si dopřejeme čerstvé listy ve formě salátu nebo ozdoby k vařenému jídlu, určitě si pochutnáme. Navíc je špenát přitažlivý i na pohled, jeho výrazná barva vylepší vzhled jídel, a to nejlépe ve spojení s červenými rajčaty nebo barevnými ředkvičkami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při zpracování špenátu
Při využití špenátu nás mohou napadat některé otázky a pokud s ním ještě nemáme zkušenosti, nemusí jídlo vyjít podle našich představ. Pokud váš špenát nechutná tak, jak by měl, nejspíš za to může některá z následujících chyb, které jsme popsali níže.
Proč zhořkne špenát
S tímto problémem se setkáme opravdu zřídka, ale může se to stát, pokud uvaříme špenát z vlastní zahrady, který jsme včas nesklidili a nechali vyběhnout do květu. Listy špenátu tím ztratí na kvalitě a už patří na kompost. A jak tomu předejít?
- Velmi kvalitní špenát pro jarní sklizeň získáme z podzimních a velmi časných jarních výsevů.
- Listy sklízíme včas, dokud jsou pěkné. Špenát při oteplení velmi brzy vybíhá do květu. To je hlavní důvod pro podzimní a časný jarní výsev. Pokud špenát vysejeme pozdě, půjde do květu brzy a sklizeň bude nevalná.
- Pro pozdější sklizně je třeba používat špenát "celoroční", který není tolik náchylný k vybíhání do květu. Nebo ho nahradit např. mangoldem.
- Špenát potřebuje dostatek vláhy, a to zvláště při suchém počasí. Proto ho pravidelně zaléváme, pokud zrovna není deštivé počasí.
Nedostatečné ochucení špenátu
Zejména začínající hospodyňky často neochutí špenát dostatečně a chuť je pak mdlá. Přitom ale špenát nepotřebuje mnoho.
- Stačí sůl, utřený česnek, případně pepř, nebo ještě trocha vývaru (i bujón či domácí vegeta).
- Špenát často připravujeme na osmahnuté cibulce, nebo rovnou zásmažce. I díky tomu bude špenát chutnat výborně.
- Chuť špenátu příjemně zjemní smetana nebo mléko.
- Přidat můžete i vajíčko, které do špenátu včas vmícháte, aby prošlo dostatečnou tepelnou úpravou.
- A o dobrou chuť se postará i příloha a "něco" dobrého ke špenátu. Mohou to být např. v troubě pečené brambory a vejce na způsob volské oko.
Proč špenát dobře nechutná
Možná jste udělali i některou další chybu:
- Nedostatečné očištění: Špenát ze zahrady je potřeba dobře propláchnout, aby v něm nezůstala hlína, kamínky nebo hmyz. Jde to nejlépe pod tekoucí sprchou nebo při mytí v dřezu s vodou, vodu opakovaně měníme.
- Příliš dlouhé vaření: Špenát obvykle nejprve krátce blanšírujeme (spaříme horkou vodou) a ochladíme. Díky tomu se výrazně zmenší jeho objem a špenát si zachová krásnou svěží barvu. Pak již mu stačí velmi krátká tepelná úprava. Při dlouhém vaření a postávání hotového špenátu na sporáku svou pěknou barvu ztrácí.
- Špatné uskladnění: Čerstvý špenát buď brzy spotřebujeme, nebo pro pozdější potřebu co nejdříve zmrazíme. Dlouhé skladování "jen tak" mu rozhodně nesvědčí.
- Nadměrné použití oleje: Do špenátu mnoho tuku nepotřebujeme. Stačí trocha oleje, na kterém osmažíme cibulku, pro lepší chuť špenátu.
- Nevyužití vody z vaření špenátu: Vývar obsahuje cenné živiny, proto je výhodné ho využít do polévek, omáček a dalších pokrmů podle potřeby. Dokonce ho můžeme zmrazit na pozdější použití.
- Nevyužití stonků: Mladé stonky špenátu běžně používáme. Při vaření špenátu je rozmixujeme nebo pokrájíme společně s celými listy. Starší tuhé listy od velkých a statných rostlin, pokud se nám už nelíbí, ale nepoužíváme, aby negativně neovlivnily chuť jídla.
Aby se vám špenát opravdu povedl a chutnal jako od maminky nebo babičky, můžete se před jeho vařením podívat na video o jeho přípravě.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 22 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře