Zavařování - vytvořte sladké i slané zásoby pro horší časy
Pokud se vám letos na zahradě či v sadu nebývale urodilo, narazili jste na kvalitní pláňku, zmrazených a sušených hub už máte habaděj a dumáte, co s novým úlovkem, nebo prostě jen chcete uchovat přebytek navařené omáčky, zavařování může tyto vaše výzvy vyřešit. Zavařováním si navíc vytvoříte domácí, bio a ekologicky šetrnou zásobu potravin na zimu. Ačkoli to tak dělali naši předci a s pokrokem v distribuci potravin se polevilo, dnes už se zavařováním za zpátečníky opět nebudete. Například příprava domácích džemů a kompotů je naopak vysoce módní.
Při zavařování je ovšem třeba pečlivě dbát na hygienu - sterilizovat nádobí, neolizovat příbory a vařečky, ovoce, i zeleninu pečlivě umývat. Sklenice všech možných velikostí je možné zavřít hliníkovými šroubovacími či omnia víčky. Způsobů samotného zavaření je celá řada. Ideální je mít zavařovací hrnec, proveditelné je ale také v obyčejném velkém hrnci, v troubě, nebo třeba i v myčce. Postup u každé z těchto variant se mírně liší, proto vybírejte vždy ten správný.
Související články
Nejnovější recepty Více
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 2 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 3 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 13 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 17 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Přečtěte si Zobrazit více
Expertka radí: Jak a kde v lednici skladovat medvědí česnek? Vlhká utěrka je nezbytností, důležité je i správné místo v lednici
Jak na domácí křupavé cini minis z tortilly: Snadná a rychlá snídaně voní skořicí a připravená je v cukuletu
Jak správně vařit různé druhy rýže: Díky těmto radám se vám už nikdy nerozvaří jasmínová a arborio zůstane krásně krémová