Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sedmero mýtů o vánočním jídle a pití: Opravdu je med zdravější než cukr?
Zdroj: Arwin Neil Baichoo, Unsplash.com

Vánoce jsou plné skvělého jídla a pití, které s sebou ovšem nese i mnoho mýtů. Podívejte se na sedm nejzajímavějších z nich a zjistěte, jak je to s nimi doopravdy.

1. Kuřecí maso vás uspí

Mnoho lidí tvrdí, že po pár kuřecích řízcích by nejraději ulehlo do postele. Argumentují velkým množstvím tryptofanu v kuřecím mase, faktem ale je, že kuřecí neobsahuje víc této aminokyseliny než jiné drůbeží maso. Nutkání spát po vydatných svátečních hostinách je způsobeno spíš celkově větším množstvím jídla a rovněž požitým alkoholem.

2. Procenta na čokoládě udávají podíl kakaa

Tvrzení, že procenta uvedená na čokoládě udávají podíl kakaa v ní, je snad jeden z největších a nejrozšířenějších mýtů o čokoládě. Je zdrojem velkého nepochopení a mnoha lidem komplikuje výběr kvalitní čokolády. A naopak. Výrobcům poskytuje neskutečné možnosti, jak při výrobě ušetřit a spotřebitele klamat, i když je to většinou v zákonných mezích. Procenta uvedená na čokoládě označují podíl kakaové sušiny. Kakao samotné je jen jedna ze složek kakaové sušiny.

3. Určitá jídla vyléčí kocovinu

Kocovina je následek dehydratace, ztráty elektrolytů, nízkého cukru v krvi a poškození povrchu trávicího traktu. Žádný lék na ni formálně neexistuje. Nejlepším způsob boje proti ní je opětovná hydratace, nejlépe čistou vodou, případně šťávou vymačkanou z ovoce. Dobré je také konzumovat nekořeněné a neslazené jídlo. Prevence je lepší než lék. Snažte se během pití splachovat alkohol nealkoholickými nápoji, ideálně vodou.

4. Med je zdravější než cukr

Med obsahuje stopové množství antioxidantů a minerálů, což jiná sladidla nemají. Zásadní je ale slovo "stopové". Takových látek je v medu opravdu minimální množství a v porovnání s obsahem těchto látek v ovoci a zelenině je naprosto směšné.

5. Pivo se sníženým obsahem cukru je zdravější než jiný alkoholický nápoj

I takové pivo stále obsahuje alkohol, který má vyšší energetickou hodnotu než sacharidy. Pivo s nízkým obsahem sacharidů je srovnatelné s desítkou, která obsahuje kolem 110 kj / 100 ml. Ve srovnání s jedenáctkou obsahující přibližně 150 kj / 100 ml. Sečteno a podtrženo: může mít nepatrně nižší energetickou hodnotu, ale stále bude mít podobné množství alkoholu.

6. Karob je zdravější alternativa pro čokoládu

Karob je sladká pochoutka podobná čokoládě. Obsahuje antioxidanty, nicméně jakýkoliv nutriční přínos se při zpracování potlačí a přidají se jen cukry a tuky. Karob má stejnou energetickou hodnotu, ale obsahuje dvojnásobek nasycených tuků ve srovnání s čokoládou.

7. Je nebezpečné vařit s extra panenským olivovým olejem

Extra panenský olivový olej je jedním z nejzdravějších olejů, protože má vysoký obsah antioxidantů. Extra panenský olivový olej je díky těmto látkám tepelně velmi stabilní, nehrozí tedy žádné nebezpečí.

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více

Cikorka

Cikorku znaly a oblíbily si už naše babičky a prababičky. Jedná se o pražený kořen čekanky, která se používala jako náhražka kávy. Připraví se… Číst více

Cordon bleu

Cordon bleu

Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se naplní šunkou a sýrem s modrou plísní, popř. jiným… Číst více

Croissant

Croissant

Croissant  je pečivo, které získalo název podle svého tvaru (srpek, půlměsíc). Peče se z vrstveného kynutého těsta, prokládaného změklým máslem, tyto… Číst více

Cukr

Cukr

Cukr je sladidlo, které příliš neprospívá našemu zdraví. Vyrábí se buď z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Bílý cukr prochází rafinací, je zbaven… Číst více

Dalamánek

Dalamánek

Dalamánky jsou drobnější pečivo (většinou oválné bochánky) z chlebového těsta pšenično-žitného nebo žitno-pšeničného s tmavou, pevnější střídou,… Číst více

Drobenka (pekařská)

Drobenka (pekařská)

Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku) zahustíme 1,5 - 2 díly žitné mouky. Vzniklou tuhou hmotu… Číst více

Foie gras

Foie gras

Foie gras je kontroverzní pochoutka. Jedná se o ztučnělá játra vodních ptáků, nejčastěji hus a kachen. Tuto hříšnou delikatesu ocení gurmáni, ale… Číst více

Javorový sirup

Javorový sirup

Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více

Jidáše

Jidáše

Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta, slazeného medem. Podle tradice by se měly snídat na Zelený čtvrtek, aby člověku přinesly… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli