Jeden s kečupem, česnekem a sýrem, prosím! Proč se langošům říká maďarská pizza?
1. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Tohle oblíbené pouliční maďarské jídlo milují děti i dospělí. Vlastně se ani není čemu divit, jelikož pořádně mastná nadýchaná placka uspokojí jak milovníky slaných, tak i sladkých jídel. Pokud právě držíte dietu anebo vyznáváte pouze zdravé jídlo, langoš nejspíš nebude nic pro vás…
Odkud se vzal?
Původ langoše se připisuje vlivu turecké nadvlády nad Maďarskem a podle některých teorií dokonce pochází z doby starého Říma. Ať je to jak chce, langoš dnes známe jako placku z kynutého bramborového těsta osmaženou na tuku. Původně se vyráběl z těsta chlebového, které zbylo z pečení běžného chleba. A jelikož se pekl u otvoru do pece v blízkosti plamenů – maďarsky láng – dostal jméno langoš. V den pečení chleba to bývala snídaně pro celou rodinu, kterou hospodyně potíraly například čerstvou smetanou. Bramborová varianta těsta přišla na řadu v době, kdy se v domácnostech přestal chléb péct. A s tím, jak zmizely domácí pece, se langoš začal smažit.
Mohlo by vás zajímat
Jak na něj?
Základní recept obsahuje moučnaté brambory, droždí, mléko, cukr, polohrubou mouku a sůl. Brambory je třeba nejprve uvařit ve slupce, po té ještě vlažné rozmačkat. Následně se smíchá mouka s oslazeným mlékem, ve kterém jste rozpustili droždí a přidají se brambory. Vše se osolí a vypracuje se vláčné těsto, které je třeba nechat asi hodinu vykynout. Pak se nechá rozpálit na pánvi olej, musí ho být hodně, aby v něm placky plavaly, proto je lepší fritovací hrnec. Z vykynutého těsta se odtrhne kousek, vytvaruje do podoby placky a vloží do oleje. Z jedné i druhé strany se peče do zlatova. Langoše se podávají zásadně horké.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout
Placku je třeba před servírováním potřít. Tradiční je česnek nebo zakysaná smetana. Vynikající jsou langoše s nastrouhaným sýrem, který na horkých langoších vytvoří další pevnou vrstvu. Děti je mají rády s kečupem, anebo namazané marmeládou. Jelikož se langoši někdy také říká maďarská pizza, nebojte se ho obložit zeleninou, klobásou, klidně maďarskou, která mu dodá příjemně pikantní chuť a navíc to bude stylovější. Pro malé strávníky použijte ovoce, v létě čerstvé, v zimním a jarním období kompotované, samozřejmě řádně okapané. Na vrch pak můžete tuhle pochoutku ozdobit třeba šlehačkou.
Mohlo by vás zajímat
Party tip
Sice je momentálně setkávání zakázané, ale až to bude možné, zkuste připravit langoše v mini verzích s různými příchutěmi jako pohoštění pro přátele nebo širší rodinu. Placky se dají také plnit, což z nich dělá plnohodnotnou součást běžného menu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
7 kroků k dokonalému segedínskému guláši: Jak jej připravit jako od maminky a ještě lepší?
Kedlubna, nebo kedluben? Zdánlivě obyčejná zelenina obsahuje vzácný vitamín K
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez.
Přidáno před 4 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 23 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Přečtěte si Zobrazit více
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Čím dochutit sladké krémy a náplně: Poradíme vám, jaká jsou přírodní a potravinářská aromata
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou