Nakupujte jahody chytře! Čeho si všímat v obchodě a jak plody nejlépe zamrazit?
19. 5. 2021 Historie a zajímavosti
Na šťavnaté sladké české jahody si budeme muset letos počkat trochu déle, přibližně do půlky června. Ale právě proto je čas dobře si nákup jahod naplánovat a promyslet, jak je nejlépe zpracovat. Sezóna je totiž krátká a byla by škoda ji promarnit.
Samosběr, nebo supermarket?
Pokud nemáte vlastní jahody na zahrádce, zbývají už jen dvě možnosti, jak ke sladkým chutným plodům přijít. Jednou variantou je samosběr jahod, který nabízejí desítky farem, a druhou je koupit jahody na trhu nebo v supermarketu. U samosběru si čerstvost a kvalitu jahod můžete krásně pohlídat sami, zároveň také ušetříte, protože cena vlastnoručně natrhaných plodů je nižší než v obchodě. Ovšem každý tuhle možnost nemá. Čeho si tedy všímat při nákupu?
Mohlo by vás zajímat
Roli hraje čas
Jahody patří mezi ovoce, které se velmi rychle kazí, proto je nikdy nekupujte v úterý s tím, že je zpracujete třeba o víkendu. Ideální je kupovat jahody v den, kdy je chcete jíst, nebo maximálně den předem. Vybírejte vždy pevné a oblé plody s jasně červenou barvou a zeleným kloboukem z kališních lístků. V žádném případě nekupujte jahody se známkou plísní, byť jsou „za hubičku“. Rozšířeným omylem je, že když se plíseň odkrojí, zbytek potraviny je v pořádku. Opak je pravdou. Plíseň totiž nejdřív napadne celou potravinu a až pak se objeví nahoře, kde už ji můžeme detekovat okem. To platí nejen pro jahody, ale i pro chléb a další plísní napadené potraviny, které je lepší hodit rovnou do koše.
Mohlo by vás zajímat
Pozor na barvu
Máte zálusk na jahody, v obchodě vidíte jen napůl zralé a říkáte si, že doma dojdou? Bohužel nedojdou. Jahody po sklizni už nedozrávají, proto se při nákupu vyhněte nedostatečně zabarveným plodům s bílými, žlutými nebo zelenými místy. Mohou být totiž nakyslé nebo zkrátka horší jakosti. Zdravotně vám sice neublíží, ale není to ono. Podobně i příliš temná rudá barva a zároveň měkčí konzistence může svědčit pro přezrálost plodů. Při nákupu si také všímejte případných otlaků plodů a vlhkosti obalu.
Mohlo by vás zajímat
S jahodami se musí zacházet „v rukavičkách“. Jakmile jsou už jednou změklé nebo otlačené, nic je nezachrání. I doma před konzumací jednotlivé plody prohlédněte, a před uložením do ledničky bez milosti vyhoďte všechny plesnivé nebo poškozené kusy. Mohly by totiž kontaminovat další plody. Zároveň jahody nemyjte, pokud je nechcete ihned používat. Vlhkost jim škodí. Pouze přezrálé měkčí kusy bez známek plísní, lze ještě zpracovat, ideálně do koktejlů nebo snídaňových kaší.
Dejte je k ledu!
Probrané jahody uchovávejte v lednici, ideálně na tácku vyloženém papírovou nebo klasickou čistou utěrkou. V lednici vydrží den až dva, pak je musíte spotřebovat. Vliv má teplota skladování. Podle webu ireceptar.cz vydrží jahody při 1°C tři dny, při 5°C dva dny a při 10°C pouze jediný den. Pokud je nepoužijete hned do koláčů, pohárů a jiných sladkých dobrot, můžete je také zavařit nebo zamrazit. Před zmrazením jahody šetrně, ale důkladně omyjte, třeba v sítku pod studenou tekoucí vodou. Pak je nechte krátce oschnout na kuchyňské papírové utěrce a následně je můžete mrazit. Jak? Nejlepší je rozložit plody v jedné vrstvě na tácek vyložený pečícím papírem a dát do mrazáku. Jakmile jahody zmrznou, přesypte je do mikrotenového nebo speciálního mrazícího sáčku a dobře uzavřete. Takhle vám vydrží až rok.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Jak ho dodržet v době moderní?
Popeleční středou začíná pro věřící období… Číst více
Čím nahradit cukr a maso? Chytré rady, jak snadno vařit v době půstu
Rozhodli jste se držet půst? Ať už pro to máte… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?
Půst ve smyslu jídla nebyl vždycky doménou církve. Ke konci zimy se zásoby ve spížích tenčily, do nové úrody bylo daleko, a tak se jedla taková jídla… Číst více
Budoucí maminky, pozor! Jak se správně stravovat, když čekáte miminko?
Řádné strava je vždy důležitou součástí zdravého… Číst více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Důležité jsou suroviny Jako všeobecně se nevyplácí nic, tedy ani polevu, ošidit nebo odbýt. Protože poleva korunuje celý výsledek, měli bychom dbát… Číst více
Jak upéct kakaové, skořicové a ořechové sušenky. Populární retro sušenky podle oblíbených receptů
Chutné a trvanlivé mlsání Mezi nejoblíbenější stálice mezi sušenkami patří ty s kakaovou, skořicovou nebo ořechovou příchutí. Kdo by neznal… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
7 nejlepších perníků podle hrníčkových receptů. Vyzkoušet můžeme cuketový, mrkvový nebo se sušenkovým krémem
V našem receptáři je řada receptů na velmi chutné perníky, do našeho přehledu jsme ale tentokrát vybrali pouze ty, které připravíme snadno i bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Nedělní snídaně do postele: Udělejte si luxusní kaši, zapečené toasty nebo jemnou omeletu
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 4 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 17 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51