Nejslavnější zmrzlinové poháry: Připomeňte si s námi oblíbený Banana split nebo Broskev Melba
21. 8. 2021 Vaření
Zmrzlinové poháry si většinou spojujeme s klasickými českými cukrárnami, kam se chodilo jen při slavnostních příležitostech. Možná vás ale překvapí, že tyhle chladivé dobroty mají původ v Americe. Tam jsou neoddělitelně spjaty s typickými americkými retro bistry ve stylu 50. let.
Místo zmrzlinové limonády
Několik kopečků zmrzliny v nějakém pěkném poháru nejlépe na nožce, šlehačka, ovoce a něco na dozdobení (čokoláda, oříšky, marshmallow či barevné cukrové zdobení) – tomu se u nás říká zmrzlinový pohár. V Americe pak tento dezert označují jako sundae. Jeho historie se často spojuje s další americkou specialitou podobající se mléčným koktejlům nazvanou ice cream soda. Tato perlivá zmrzlinová limonáda podávaná s kopečkem zmrzliny byla v Americe na konci 19. a počátku 20. století velmi populární. Podle článku Origin of the Ice Cream Sundae ale v této době platily v Americe tzv. Modré zákony, kam patřilo i nařízení, podle něhož se nesměla v neděli prodávat sodovka. To ovšem znamenalo zákaz i tolik oblíbených zmrzlinových drinků. Šikovní prodejci ale zákon obešli a začali prodávat poháry jen se zmrzlinou. Pojďte si s námi připomenout tři neslavnější zmrzlinové poháry všech dob!
Mohlo by vás zajímat
S horkou polevou
Známe ji pod poetickým názvem Horká láska. Obecně bychom tuto pochoutku, v níž se snoubí horká ovocná omáčka s ledovou zmrzlinou, která se působením tepla krásné rozpouští, mohli zařadit mezi poháry s tekutým fondánem, tzv. Hot Fudge sundae. Jejich historie sahá podle webu Pralinesownmade.com do roku 1906, kdy v Los Angeles v Kalifornii takový pohár vytvořil Clarence Clifton Brown, majitel zmrzlinárny C.C. Brown's Ice Cream Shop. V počátcích se dezert podával ve sklenicích s drážkami, které umožňovaly, aby zmrzlina a horký fondán stékaly po stěnách a vytvářely tak hezký efekt. První varianta obsahovala klasický čokoládový fondán, teprve pak vznikly i verze s rozehřátým ovocem či horkou karamelovou omáčkou, novinkami jsou třeba omáčka arašídová nebo s javorovým sirupem.
Mohlo by vás zajímat
Banánová lodička
Od ostatních zmrzlinových pohárů se trochu liší Banana split, je totiž podáván v podlouhlé misce, aby se do ní vešel celý banán. Ten se podélně rozřízne na dvě poloviny (slovo split znamená podélně rozříznout). Ty se položí do misky a mezi ně se dají tři kopečky zmrzliny – jeden kopeček vanilkové, jeden čokoládové a jeden jahodové. To vše doplňuje čokoládová, jahodová či ananasová omáčka, šlehačka, samozřejmě jasně červená koktejlová kandovaná marashino třešnička a drcené oříšky, kterými se celé toto umělecké dílo posype. Původ dezertu není úplně jasný a jeho objev si přivlastňují dvě města - Latrobe v Pensylvánii a Wilmington v Ohiu.
Mohlo by vás zajímat
V Latrobe žil v roce 1904 jistý David Strickler. Ten zde pracoval, jak se píše v článku The Banana Split: A Rich History, jako brigádník v místním baru zaměřeném na limonády a zmrzlinu. Jednou tam zavítal vysokoškolský student a ten Stricklera požádal o nějakou specialitu. Strickler trochu zaimprovizoval a Banana Split byl na světě. Ve Wilmingtonu prý pohár vymyslel v roce 1907 Ernest Hazard, který se do svého podniku snažil nalákat studenty místní univerzity. Vzhledem k tomu, že se ale v Latrobe našel Stricklerův recept na Banana Split a existuje i důkaz, že si Strickler nechal vyrobit u místního skláře podlouhlou misku na své mistrovské dílo, v souboji vyhrává právě město Latrobe. V každém případě se ani Wilmnington nevzdává a dodnes obě města pořádají oslavy věnované Banana splitu.
Na počest slavné pěvkyně
Přímo nádherný příběh se pojí s vynálezem dalšího slavného poháru Broskev Melba neboli Peach Melba. V roce 1892 jej podle článku na Pbs.org vymyslel francouzský šéfkuchař Auguste Escoffier v londýnském hotelu Savoy. Tehdy v Londýně vystupovala v opeře Lohengrin slavná sopranistka Nellie Melba. Na její počest pak byla uspořádána slavnostní večeře a při té příležitosti Escoffier podával právě tento dezert – broskve na lůžku z vanilkové zmrzliny zasypané cukrem, to vše na ledové soše labutě. Později labuť z poháru vyřadil a nahradil ji malinovým pyré. A tak vznikla Broskev Melba taková, jakou ji známe dnes.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlé dezerty bez pečení: Zkuste vymazlené Míša poháry nebo lehkou rybízovou pěnu
Jednoduché pochoutky z banánů. Oblíbený druh ovoce se hodí nejen do smoothie a dezertů. Už jste je zkoušeli naslano?
Dokonalý pudink je nejlepší základ do pohárů s ovocem a šlehačkou. Udělejte si domácí!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19