Arabský pudink: Horký nápoj s vůní orchidejí se považuje za afrodiziakum. Zkuste ho!
23. 1. 2022 Vaření
Možná jej znáte z čajoven, možná jste se s ním setkali dokonce na dovolené v Turecku. Vypadá sice trochu je řídká mléčná kaše, krupičku v něm ale nenajdete. Jeho zázračné schopnosti mu dává jedna netypická ingredience a sice jeden z druhů orchidejí – rostlina jménem vstavač mužský.
Pudink nebo krupicová kaše?
Salep je hustý mléčný nápoj, který se podává teplý a posypaný skořicí. V Turecku jej seženete v pouličních stáncích hlavně v zimních a podzimních měsících, neboť má výborné zahřívací schopnosti, navíc umocněné skořicí. Trochu připomíná tekutý pudink a občas se můžete setkat s názvem arabský pudink. Jeho zvláštní konzistence je způsobena práškem, z něhož se připravuje. Ten se totiž vyrábí z hlízy vstavače mužského, který patří do rodu vstavačů neboli orchidejí. Jde o druh divoké orchideje s krásnými fialovými nebo bílými kvítky, který u nás také roste, hlavně v Javorníkách, Jeseníkách a v Beskydech, je ale chráněný jako silně ohrožený druh. Někdy se používá ještě vstavač vojenský, který je u nás také chráněný. Hlízy se nejprve povaří, aby se zbavily hořkosti a nepříjemného pachu, pak se suší a nakonec semelou na jemný bílý prášek, který se podobá mouce. Ten se pak uvaří s mlékem a vznikne salep. Malé hlízy obsahují hodně škrobu a také slizu, což způsobuje hustou a specifickou slizovitou konzistenci salepu. Navíc prášek dodává nápoji typickou zemitou chuť. Podle webu Thespruceeats.com je salep v Turecku ceněn nejen pro svou lahodnou chuť, ale i pro své zdravotní účinky. Již od dávných dob se věřilo, že je účinným afrodiziakem, tvrdilo se, že pomáhá na dýchací problémy, zmírňuje rýmu i kašel, prospívá i srdci a dokonce se doporučoval při zácpě nebo na pálení žáhy. Hlenovitá látka, která je v rostlině obsažená, pomáhá zklidnit trávicí trakt, hlavně dětem se dává při průjmech. Lidé byli rovněž přesvědčení, že salep dodává energii a zlepšuje náladu.
Mohlo by vás zajímat
Nápoj, který probouzí touhy
Salep nejvíc proslavili Turci. Tento povzbuzující nápoj se ale pije na celém Blízkém východě. Oblíbený je hlavně v zemích bývalé Osmanské říše a známý je také pod názvy sahlep, sahlab, sachlab. Nápoje z cibulek orchidejí si připravovali podle stránek 196flavors.com prý staří Římané a již oni tehdy věřili, že dokáže vyvolávat touhy a probouzet vášeň hlavně u mužů, což dokládá i název, který byl rostlině dán. Podle knihy Food and Globalization byl v dobách Osmanské říše nápoj určen hlavně ženám, neboť jim pomáhal přibrat pár kilo před svatbou. Tehdy totiž bylo přímo žádoucí, aby žena, která vstupuje do manželství, byla trochu buclatější. Z Osmanské říše se salep rozšířil do Anglie a Německa, kde se běžně nabízel v kavárnách předtím, než se rozšířily káva a čaj. Podle knihy The Oxford companion to food byl nápoj v Anglii známý jako saloop a ještě v 17. a 18. století se nevařil v mléce. Prášek se přidával do vody, nápoj se pak osladil a ochutil pomerančovým květem a růžovou vodou. Věřilo se, že salep pomůže od alkoholismu, jeho popularita však upadla poté, co se začal doporučovat jako lék na pohlavní choroby. Dát si jej na veřejnosti pak byla tak trochu ostuda a lidé o něj přestali jevit zájem.
Mohlo by vás zajímat
Nápoj z orchidejí
V zemích Blízkého východu se salep připravuje z prášku z původních druhů orchidejí. Vzhledem k vysokému zájmu o tento nápoj, a nejen ten (z prášku se připravují i další dezerty nebo třeba zmrzlina), ale postupně tyto rostliny v Turecku a v Íránu vymírají. V některých oblastech Turecka proto začaly orchideje určené k přípravě salepu pěstovat. Přesto byl vývoz salepového prášku do zahraničí omezen. Když budete mít štěstí, seženete jej ale v obchodech s orientálními potravinami. Salepový prášek se svaří s mlékem a cukrem, dokud nezhoustne. Častěji ale narazíte na směs na salep, která je jen instantní náhražkou s umělou příchutí, jež má pravý salep pouze připomínat. Husté konzistence se pak většinou dosahuje pomocí kukuřičného škrobu. Tento instantní nápoj připravíte snadno jen smícháním s horkým mlékem. Pokud neseženete salepový prášek ani směs připomínající salep, můžete si doma náhražku salepu také uvařit, jen od ní nemůžete očekávat žádné léčebné zázraky. Pokud si ale nápoj dáte horký a posypete jej skořicí, zahřeje vás určitě také. A jak na to? Připravte si 2 polévkové lžíce lepkavé rýžové mouky, 2 šálky plnotučného mléka, 4 lžičky cukru, 1/4 lžičky růžové vody, mletou skořici a 2 lžičky jemně nasekaných pistácií. V malém hrnci smíchejte rýžovou mouku a mléko a dobře prošlehejte. Hrnec postavte na střední teplotu a za stálého šlehání přiveďte k varu. Když směs zhoustne, asi za 2 minuty, přidejte cukr a růžovou vodu a promíchejte. Rozdělte salep do dvou hrnků a ozdobte skořicí a nasekanými pistáciemi.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Jak ho dodržet v době moderní?
Popeleční středou začíná pro věřící období… Číst více
Čím nahradit cukr a maso? Chytré rady, jak snadno vařit v době půstu
Rozhodli jste se držet půst? Ať už pro to máte… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?
Půst ve smyslu jídla nebyl vždycky doménou církve. Ke konci zimy se zásoby ve spížích tenčily, do nové úrody bylo daleko, a tak se jedla taková jídla… Číst více
Budoucí maminky, pozor! Jak se správně stravovat, když čekáte miminko?
Řádné strava je vždy důležitou součástí zdravého… Číst více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Důležité jsou suroviny Jako všeobecně se nevyplácí nic, tedy ani polevu, ošidit nebo odbýt. Protože poleva korunuje celý výsledek, měli bychom dbát… Číst více
Jak upéct kakaové, skořicové a ořechové sušenky. Populární retro sušenky podle oblíbených receptů
Chutné a trvanlivé mlsání Mezi nejoblíbenější stálice mezi sušenkami patří ty s kakaovou, skořicovou nebo ořechovou příchutí. Kdo by neznal… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
7 nejlepších perníků podle hrníčkových receptů. Vyzkoušet můžeme cuketový, mrkvový nebo se sušenkovým krémem
V našem receptáři je řada receptů na velmi chutné perníky, do našeho přehledu jsme ale tentokrát vybrali pouze ty, které připravíme snadno i bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Orientální turecký salát kisir voní po granátových jablkách a mátě. Zkuste jej!
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 4 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 17 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51