Pečeme s Ivou: Rychlé jogurtové makovky jsou skvělé třeba na snídani
31. 3. 2022 Vaření
Chcete upéct dobré lehce sladké pečivo s malou námahou a bez větších pekařských zkušeností? Tyhle makovky budou to pravé! Už je nemusíte kupovat v obchodě, kde stejně nevíte přesně, co je uvnitř. Lepší a levnější si připravíte doma. Vymyslela jsem recept, který je snadný na přípravu a nenáročný na ingredience. Zkusíte to?
Když pekařka promluví...
Občas dostávám dotaz na poměrně rychle a s malou námahou připravené kynuté pečivo. Jestli to vůbec půjde? Ano, je to snadné. Tyto mírně sladké makovky bývají většinou tvarované jako rohlíčky, vonící máslem a sypané celým mákem. Těsto na rychlé makovky je zaděláno jogurtem a samo pečivo formované co nejjednodušeji, nejrychleji, nejúsporněji. Upečené makové bulečky s lehounce voňavou střídou lákají k ochutnání děti i dospělé a chutnají promazané máslem nebo jen tak, suché.
Co budete potřebovat? 130 g vlažné vody, 100 g bílého jogurtu, 60 g cukru, 2 vanilkové cukry (40 g), 3 lžíce oleje, 60 g změklého másla, půl vejce (zbytek zůstane na potření makovek před pečením), půl rovné lžičky soli, 500-530 g hladké mouky, 15-18 g čerstvého droždí
Jak budete postupovat? Do vlažné vody vsypeme vanilkový cukr, přidáme droždí, dobře rozmícháme a necháme 15- 20 minut stát. Ke zpěněnému droždí přidáme zbytek surovin (mouky nejdříve jen 500 g) a uhněteme těsto. Je-li třeba, během hnětení dosypeme zbytek mouky – její množství závisí na hustotě jogurtu a velikosti použitého vejce. Uhnětené těsto necháme 30 minut odpočinout, pak ho propracujeme, rozdělíme na 12-14 malých kousků a z každého uděláme malou bulku, kterou uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií. Včas zapneme předehřívat troubu a asi po 20-30 minutách kynutí připravené makovky, které téměř zdvojnásobily objem, potřeme zbytkem rozšlehaného vejce, posypeme celým mákem a upečeme (200 °C / cca 17-20 minut).
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Oblíbená sladká jídla s mákem. Které recepty si bez něj nemůžeme představit?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19