Slavný italský salám mortadela se hodí do salátu i těstovin. Připravíte z něj ale také jemnou pomazánku neboli pěnu!
15. 6. 2022 Vaření
Mortadela je jednou z oblíbených italských uzenin. Její obří kolečka s typickou tukovou mozaikou jsou vynikající do sendvičů. Často se podávají i samotná v rámci antipasti – výběru předkrmů. Některé druhy jsou navíc vylepšeny olivami nebo zelenými pistáciemi, díky nimž vypadá salám efektněji.
Salám až z italské Bologni
Kolečka mortadely určitě znáte z českých obchodů a i když jde o italskou specialitu, není ani tak drahá, stojí kolem 40 Kč za 100 g. Tento měkký a chuťově výrazný salám se vyznačuje tím, že se dělá v poměrně velkých válcích a jeho kolečka jsou velká skoro jako kola od vozu. Často spolu dokonce i různí výrobci soutěží, kdo vyrobí tu největší mortadelu.
Mortadela pochází z italského města Bologna, v jehož okolí se i nejvíc vyrábí. Někdy se proto zaměňuje s boloňským salámem. Hlavní rozdíl mez nimi je v tom, že mortadela se vyznačuje kostičkami tuku, zatímco v boloňském salámu se tuk rozemele společně s masem.
Mohlo by vás zajímat
Co dává mortadele vůni?
Salám podobný mortadele se prý v Itálii vyrábí již od 14. století. Její původ není úplně známý, ale vzhledem k jejímu názvu se usuzuje, že se možná dřív ochucovala myrtou. Tato středomořská aromatická rostlina se totiž často používala jako koření předtím, než se do Evropy dostal pepř. Říká se však také, že její název je možná odvozen od latinského slova mortarium, které znamená hmoždíř, v němž se tlouklo původně maso na přípravu salámů. Ať je to jak chce, jisté je, že mortadela je dnes spojována s Bolognou a dokonce je i v sovislosti s tímto krajem nositelem ochranné známky.
Mohlo by vás zajímat
Různé druhy mortadely
Mortadela je měkký salám s jemnou texturou, který se vyrábí z vepřového masa, po němž má poměrně intenzívní chuť. Tu navíc zvýrazňují celé kousky tuku a rovněž různé druhy koření, hlavně pepř, kmín a dále se přidává česnek. Mortadela se ale vyskytuje v různých verzích, které se liší nejen použitým kořením, ale třeba i poměrem masa a tuku.
Třeba na severu apeninského poloostrova se vyrábí lehce zauzená, mortadela z města Prato v Toskánsku se zase dochucuje speciálním červeným likérem alchermes. Populární je i ve Španělsku a v Portugalsku, kde se salámová mozaika zkrášluje olivami. Zajímavostí je, že v minulosti neměla mortadela úplně nejlepší pověst, neboť si někteří Italové mysleli, že se do ní přidává oslí maso. Nyní ale můžete být v klidu, mortadela je dnes pouze z vepřového.
Mohlo by vás zajímat
Mortadela do těstovin, na pizzu nebo formou pěny?
Salám má široké možnosti využití. Nejoblíbenější je asi do sendvičů, často se přidává i na pizzu nebo do těstovin a dobře se hodí i do salátů. Vzhledem k její měkké konzistenci se z ní dá připravit vynikající pěna, která vám zachutná na čerstvém pečivu nebo různých krekrech. Tento recept je v Itálii hodně populární, hlavně v kraji Emilia-Romagna, jehož hlavním městem je právě Bologna.
Říká se jí Spuma di mortadela a můžete si ji připravit podle našeho receptu. Jak na to? Připravte si tyto ingredience: 300 g mortadely, 100 g čerstvé ricotty, 1 lžíci strouhaného parmezánu, 1 lžíci čerstvé smetany, 8 plátků celozrnného chleba a 40 g nesolených pistácií.
Postup: Dřív se pěna připravovala v hmoždíři, dnes se dává obvykle přednost mixéru. Mortadelu, ricottu, parmezán a smetanu dejte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladká pěna. Tu pak natřete na chleba a posypejte pistáciemi. Pěnu také můžete pomocí cukrářského sáčku nanést na krekry a vytvořit tak výborný italský předkrm.
Zdroje informací:
Hazan, M.: The Essentials of Classic Italian Cooking.
Davidson, A.: The Oxford Companion to Food
Fletcherová, N.: Klobásy, párky a salámy
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Originální mlsání ve formě sýrových chipsů si zamilujete. Jak na ně? Mrkněte na videonávod
Ať už jste dostali na něco chuť, nebo očekáváte návštěvu a nemáte jim co nabídnout, sýrové chipsy jsou rychlou a chutnou pochutinou, která okouzlí… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Chutě jižní Itálie: Speciální žebrácká klobása pezzente vznikla jako jídlo pro chudé
Světový den salámu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 12 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Máte rádi boloňské špagety? Poznejte podivný příběh jídla, které vlastně ani není italské
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky