Křupavé vánoční oplatky původně chránily domov. Dnes si je můžete upéct podle receptu z roku 1750 a přenést se tak do historie
3. 12. 2022 Vaření
V současnosti si Vánoce nedokážeme představit bez hromady cukroví, v minulosti se místo měj pekly oplatky. O tomto původně obřadním pečivo by se dalo říct, že bylo tak trochu předchůdce dnešního cukroví. U nás se na ně zapomněla, ale třeba na Slovensku se pečou dodnes.
Když se ještě nepeklo cukroví
Malé sladké pečivo všemožně nazdobené, pocukrované, plněné krémem či marmeládou je pro nás dnes jakýmsi symbolem Vánoc. Možná vás tedy překvapí, že se na sváteční stůl dostalo až někdy v 19. století, a to ještě jen v bohatších domácnostech. Místo toho se dřív pekly vánočky, bochánky, peciválky a na Štědrý den se na konec sváteční večeře místo dezertu podávala spíš směs svařeného sušeného ovoce zvaná muzika.
Mohlo by vás zajímat
Oplatky chránily domov
Ještě v předkřesťanských dobách se ale při příležitosti oslav jarního slunovratu peklo zvláštní obřadní pečivo, které se pak zavěšovalo na různá místa v domácnosti, ale třeba i do chléva. Představovalo symbol zdraví a hojnosti a peklo se proto, aby ochraňovalo dům, jeho obyvatele, ale třeba i dobytek v chlévě. Později se tyto oplatky začaly péct i před vánočními svátky a rozdávaly se pro štěstí členům rodiny, chase, pocestným a hlavně dětem, které si na nich rády pochutnávaly.
Později už přestaly být jen obřadním pečivem, ale běžně se servírovaly v rámci štědrovečerní večeře. Oplatky se podávaly hned jako první chod a musely být pomazané medem pro zdraví. Do 18. století bylo výsadou jen bohatších domácností a vyšších společenských vrstev, později se dostalo i do měšťanských domácností a následně i do venkovských chalup.
Mohlo by vás zajímat
Oplatky na Slovensku
U nás se sice na oplatky trochu zapomnělo, na Slovensku je pečou dodnes. I tam byly původně obřadním pečivem, podobnému hostiím, jemuž se přisuzovaly magické účely a lidé věřili, že je oplatky ochrání třeba před nemocemi. V 18. století se pekly v církevních školách a žáci je pak během adventu roznášeli po okolí. Dnes už na Slovensku oplatky seženete běžně v obchodech – mohou být kulaté, oválně nebo srolované do ruliček.
Dosud jsou ale tradiční součástí štědrovečerní večeře jako první chod. Podávají se pokapané medem, ale navíc ještě potřené česnekem nebo obložené plátky česneku a pak pokapané medem. I když kombinace zní podivně, je to prý vynikající. Ale hlavně zajistí, že bude člověk po následující rok pěkný jako ta oplatka, zdravý jako česnek a dobrý jako med. Pokud byste ji ale chtěli ještě trochu vylepšit, můžete je posypat sekanými ořechy.
V čem upéct oplatky
Oplatky se pečou z jednoduchého těsta podobného tomu na palačinky. Hlavní problém je v tom, v čem je upéct. Na jejich přípravu totiž potřebujete oplatkové kleště, které se již prodávají jako starožitnost. Pokud to s oplatkami myslíte vážně, můžete si pořídit i modernější přístroj oplatkovač, případně je možné jej nahradit i vaflovačem.
Mohlo by vás zajímat
Upečte si oplatky podle receptu z roku 1750
Receptů na vánoční oplatky existuje celá řada. Výborné sladké oplatky, na kterých si i pochutnáte, si můžete upéct podle receptu pocházejícího již z druhé poloviny 18. století.
Budete potřebovat: 800 ml mléka, 800 ml hladké mouky, 210 g cukru, 1 celé vejce, 1 žloutek, 2 lžíce rozpuštěného másla, skořici, vanilku a muškátový květ.
Postup: Mléko nalijte do misky a prošlehejte s vejcem, žloutkem, máslem a cukrem. Pak přisypejte mouku a umíchejte těsto podobné tomu na palačinky. Dochuťte ho skořicí, vanilkovým cukrem nebo esencí a špetkou muškátového květu. Těsto dobře promíchejte a během pečení oplatek zbývající těsto v míse ještě průběžně promíchávejte. Oplatky se původně pekly na otevřeném ohni ve speciálních kleštích na oplatky. Kleště se nad ohněm zahřály a pomastily kůží ze špeku. Pak se na plochu nalilo těsto, železa se stiskla a zavřená oplatka se upekla. Kleštěmi se muselo otáčet a po upečení bylo nutné oplatku zatížit, aby se nepokroutila. Dnes můžete oplatky upéct v oplatkovači nebo vaflovači. Použít se dá i přístroj na zmrzlinové kornoutky.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Tradiční česká kuchyně: Poctivý oukrop zahřeje i uzdraví. Jak ho dovést k dokonalosti?
Česká kuchyně je plná skvělých receptů na polévky… Číst více
Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
Česnečka je jednoduchá polévka, která je výjimečná nejen rychlou přípravou a příjemnou chutí, ale i léčebnými účinky díky vysokému obsahu česneku.… Číst více
Libečková polévka opiška: Netradiční krkonošská česnečka voní bylinkami a česnekem a je snadná na přípravu
Přemýšlíte, jak naložit s velkou úrodou libečku?… Číst více
Den domácích polévek
Na hutné hřejivé polévky se můžeme spolehnout v chladných zimních měsících. V mrazivém dnu přijde kouřící talíř s polévkou vhod. Ať už v něm máte… Číst více
Českem s chutí: Kyselo, které vás postaví na nohy a polévky jako drn. Ochutnejte Krkonoše!
Dnes se přesuneme do kraje s nejvyšším vrcholem… Číst více
Tajemství staročeské kuchyně: Znáte couračku a bramboračku skleněnku?
Polévka je grunt! To věděli už naši předci, proto… Číst více
Jak uvařit nejlepší česnečku? Tato polévka dovede napravit podrážděný žaludek, proto je tak žádaná na Nový rok
Česnek je prospěšný v mnoha situacích, a dá se konzumovat různými způsoby. Můžeme si koupit česnekové kapsle, ale použít ho čerstvý do chutných jídel… Číst více
Jak uvařit česnečku? Tato polévka je snadná a rychlá, navíc šetří žaludek i peněženku
Česnek přidáváme do různých polévek, ať už luštěninových nebo zeleninových. Každé z nich vylepší chuť a bez něho by mnohá z nich nebyla to pravé.… Číst více
Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si… Číst více
Tradiční oukrop podle Sandtnerové je velmi skromný pokrm, ale chutná dobře a takhle snadno se připravuje
Oukrop je jednoduchá polévka, podobná česnečce.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zmrzlinové kornoutky využijete i jinak než jen k servírování zmrzliny. Máme pro vás zajímavé tipy
Oplatky se v našich zemích pečou od raného středověku. Zkuste je upéct i nyní. Není to složité a výsledek nadchne
Štědrý večer se štědrákem. Ochutnejte tradiční slovenský sváteční kynutý koláč
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 6 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 6 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 12 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38