Cukroví s kouzlem exotiky: Marokánky upečené podle receptu od babičky Elišky jsou ihned měkké a vláčné
14. 12. 2022 Vaření
Dokonalá cukrovinka plná sušeného či kandovaného ovoce a oříšků patří do tradičního repertoáru cukroví v mnoha rodinách. Marokánky jsou navíc poměrně jednoduché na přípravu a pokud to nepřeženete s přidaným cukrem, jsou vlastně i poměrně zdravé.
Placičky původem z Maroka
Ačkoli se marokánky často připravují i na Vánoce, nejde jen o tradiční vánoční pečivo. Tyto sladké placičky přelité čokoládou seženete ve větším provedení v cukrárnách po celý rok. Sladkost, která byla vzorem pro vznik marokánek, ostatně ani s vánočními svátky nesouvisela. Usuzuje se, že marokánky byly inspirovány marockou cukrovinkou ve tvaru kuliček mahjoun, jež se připravuje z podobných ingrediencí, jen ovoce se přidává spíš sušené, hlavně datle, a obyčejné oříšky nahrazují třeba pistácie. Navíc ovoce a oříšky v mahjoun doplňují i různé druhy koření. Kdysi se do nich v Maroku přidával i hašiš, ten samozřejmě v českých marokánkách chybí. Ne nadarmo ale jejich originální název zní Moroccan hash jam.
Mohlo by vás zajímat
Marokánky nebo florentýnky?
I když se usuzuje, že předobrazem našich marokánek bylo právě marocké cukroví, možná to byly i podobné placičky, které naopak pocházejí z italské Florencie. Ty naopak vznikly ze sušenek biscotti s ovocem a oříšky, jež původně obsahovaly mnohem víc mouky jako klasické sušenky, protože ale mouka byla drahá, postupně ji začalo nahrazovat ovoce a oříšky, které naopak byly v minulosti levnější. U nás jim říkáme florentýnky, spousta lidí ale florentýnky a marokánky zaměňuje a často mezi nimi ani žádný velký rozdíl není.
Mohlo by vás zajímat
Marokánky mohou mít mnoho variant
I když marokánky dnes vypadají úplně jinak, vzaly si z původního cukroví aspoň základní ingredience. Na marokánkách je úžasné hlavně to, že se dají udělat v mnoha verzích a záleží jen na vás, co vám chutná nebo co najdete doma v zásobách. Marokánky jsou ideálním cukrovím, do kterého využijete zbylé ingredience z předchozího pečení. Ovoce je v nich obvykle kandované, pokud je ale na vás příliš sladké, klidně je můžete nahradit i sušenými rozinkami, datlemi, fíky nebo třeba brusinkami. Pokud nebude ovoce doslazované, vznikne vám dobrota, kterou budete moct mlsat téměř bez výčitek. Cukr pak snadno nahradíte medem nebo nějakým zdravějším sladidlem, jako je třeba datlový sirup.
Mohlo by vás zajímat
Jaké oříšky do marokánek?
Marokánky jsou specifické také tím, že se do nich nedává moc mouky. Čím méně ji použijete, tím budou marokánky měkčí a vláčnější. Stejně jako s ovocem můžete v marokánkách experimentovat s oříšky. U nás se do nich nejčastěji přidávají arašídy, stejně tak dobré jsou i kešu nebo mandle. Velmi pěkně se na cukroví vyjímají zelené nasekané pistácie. Jimi můžete placičky posypat poté, co je přelijete čokoládovou polevou. I tu můžete obměňovat. Na marokánky se používá nejčastěji hořká čokoláda, jemnější budou s mléčnou, ale klidně můžete vyzkoušet i bílou.
Rychlé a snadné cukroví
Příprava marokánek je snadná, nemusíte nic válet ani vykrajovat. Stačí jen zahřát mléko s cukrem a moukou a směs povařit do zhoustnutí. Poté se do ní přidají nasekané ovoce a oříšky, případně i vanilka a z tuhé hmoty se tvoří na plech vyložený pečicím papírem malé hromádky. Ty se během pobytu v troubě roztečou do podoby placiček. Jen pozor, aby těsto nebylo řídké až příliš, aby se vám marokánky neslily do jedné velké placky. Marokánky budou mnohem lahodnější, když mléko nahradíte smetanou.
Tradiční recept na marokánky
Předností marokánek je, že nepotřebují dlouhý čas na rozležení, proto se do nich klidně můžete pustit ještě teď. Třeba podle starého ověřeného receptu babičky Elišky.
Budete potřebovat: 250 ml šlehačky, 80 g pískového cukru, 20-30 g polohrubé mouky, 80 g nahrubo nasekaných oříšků a 80 g kandovaného ovoce (případně rozinek nebo nasekané čokolády).
Postup: Šlehačku, cukr a mouku dejte do hrnce přiveďte k varu, přidejte oříšky a kandované ovoce a chvíli povařte. Odstavte, nechte vychladnout a na plech vyložený pečicím papírem tvarujte lžičkou malé hromádky. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C dozlatova. Hotové marokánky namočte do čokoládové polevy a nechte zaschnout.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Trochu opilé cukroví: Domácí rumové pralinky, křehké vinné čtverečky či nepečené nutellové špičky si zamilujete
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14