Jak na dokonalé a šťavnaté hovězí na houbách? Chuť vylepší slanina, česnek i sklenka bílého vína
13. 3. 2023 Vaření
Máte ještě zásoby hub z minulého roku? Vyzkoušejte hovězí plátky na houbách. Ať už jsou ze zavařených, zamražených, nebo sušených hub, dají se připravit v troubě i v papiňáku. Připravte si tu nejlepší variantu.
Co s houbami na konci zimy
Také se vám podařilo uchovat si dostatečnou zásobu hub na zimu? Ta pomalu končí, ale houby ve sklenici zavařené či nasušené, případně v mrazáku možná ještě máte. To je výborná příležitost, využít je spolu s hovězím masem. Dušené hovězí přípravou zjemní a houby doplní jeho voňavost a chuť.
Mohlo by vás zajímat
Které ingredience se hodí na hovězí plátky na houbách
Základem jídla je samozřejmě dobré hovězí maso na plátky, což bývá zadní. Může se jednat o roštěnec, kýtu. Maso by mělo být libové, bez klihovatých a prorostlých částí.
Z hub se bude hodit cokoliv, co jste si stihli uchovat na zimu. Ideálně směs různých hub. Plátky se připravují na pořádné porci cibule, přidat se hodí i houbové koření. Houbové koření možná máte jako doma připravenou směs, různé firmy ho také prodávají pod tímto názvem v sáčcích. Koření je možné pořídit už za 18 Kč (30 g). Houbové koření můžeme také zvolit samostatně. Pak sáhneme po tymiánu, rozmarýnu, a třeba novém koření.
Dále se hodí také použít hovězí nebo zeleninový vývar. Pokud ho nemáme, nevadí, dolijeme vodu. Vylepšit hovězí plátky na houbách můžeme jedním až dvěma stroužky česneku, ale také plátkem slaniny pro chuť a vůni. Někdy se také hovězí podlévá zhruba půl hrníčkem suchého bílého vína.
Nakonec je možné přidat pórek, případně na talíři posypat jídlo pažitkou.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit hovězí plátky na houbách v troubě
Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat: 500 g zadního hovězího masa, 2 velké cibule, 300 g hub čerstvých nebo hrnek namočených, hladkou mouku, drcený kmín, sádlo, 2 stroužky česneku, 1 lžičku houbového koření, pepř a sůl.
Jak na to? Troubu rozehřejte na 220 °C. Maso nakrájejte na plátky. Jemně je naklepejte, osolte, opepřete a posypejte kmínem. Pak ho obalte v hladké mouce. Cibuli očistěte a obě nakrájejte na kostičky. V kastrolu vhodném do trouby nechte rozehřát sádlo a na něm nechte zesklovatět cibuli. Na ni položte maso a trochu ho osmažte z obou stran, aby se maso zatáhlo. Česnek očistěte a prolisujte k masu. Maso podlijte vývarem, přidejte houbové koření, houby a přikryjte pokličkou.
Kastrol dejte do trouby a teplotu snižte na 170-180 °C. Chuť hub a masa se hezky propojí. Celkem trvá příprava v troubě asi hodinu a půl. Hotovo je, když maso bude měkké. Případně dosolte. Hovězí plátky na houbách jsou ideální s rýží, hodí se ale také brambory, bramborová kaše, nebo třeba bramborové knedlíky.
Pokud chcete vaření urychlit, připravujte jídlo v papiňáku. Vaření v tlakovém hrnci trvá zhruba 40 minut.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Tradiční česká kuchyně: Poctivý oukrop zahřeje i uzdraví. Jak ho dovést k dokonalosti?
Česká kuchyně je plná skvělých receptů na polévky… Číst více
Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
Česnečka je jednoduchá polévka, která je výjimečná nejen rychlou přípravou a příjemnou chutí, ale i léčebnými účinky díky vysokému obsahu česneku.… Číst více
Libečková polévka opiška: Netradiční krkonošská česnečka voní bylinkami a česnekem a je snadná na přípravu
Přemýšlíte, jak naložit s velkou úrodou libečku?… Číst více
Den domácích polévek
Na hutné hřejivé polévky se můžeme spolehnout v chladných zimních měsících. V mrazivém dnu přijde kouřící talíř s polévkou vhod. Ať už v něm máte… Číst více
Českem s chutí: Kyselo, které vás postaví na nohy a polévky jako drn. Ochutnejte Krkonoše!
Dnes se přesuneme do kraje s nejvyšším vrcholem… Číst více
Tajemství staročeské kuchyně: Znáte couračku a bramboračku skleněnku?
Polévka je grunt! To věděli už naši předci, proto… Číst více
Jak uvařit nejlepší česnečku? Tato polévka dovede napravit podrážděný žaludek, proto je tak žádaná na Nový rok
Česnek je prospěšný v mnoha situacích, a dá se konzumovat různými způsoby. Můžeme si koupit česnekové kapsle, ale použít ho čerstvý do chutných jídel… Číst více
Jak uvařit česnečku? Tato polévka je snadná a rychlá, navíc šetří žaludek i peněženku
Česnek přidáváme do různých polévek, ať už luštěninových nebo zeleninových. Každé z nich vylepší chuť a bez něho by mnohá z nich nebyla to pravé.… Číst více
Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si… Číst více
Tradiční oukrop podle Sandtnerové je velmi skromný pokrm, ale chutná dobře a takhle snadno se připravuje
Oukrop je jednoduchá polévka, podobná česnečce.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat výtečné bramborové knedlíky? Brambory uvaříme den předem a s těstem pracujeme rychle
10 tipů, jak na dokonalý hovězí vývar: Věnujte čas předpékání a pomalému vaření
Den bílého vína
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 6 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 6 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 12 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Znáte tajemství nejlepších krutonek do polévky? Musí být smažené velmi pomalu, aby se hned nerozmočily
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc