Jak netradičně využít čerstvé kopřivy: Připravte si třeba osvěžující limonádu plnou vitaminů
30. 3. 2023 Vaření
Konečně opět začínají rašit kopřivy. A protože jsou mladé jarní rostlinky zdraví nejprospěšnější, je třeba jich co nejvíc využít. Pokud vás kopřivový špenát neláká a čaje už jste se přepili, můžete z kopřiv udělat i báječnou osvěžující limonádu nebo rovnou speciální drink.
Kopřivy jako superpotravina
Kopřiva je jednou z prvních bylinek, které se na jaře objevují. Mnohdy se sice pak rozrostou tak, že zahrádkáře obtěžují, v tom případě, je nejlepší možností, jak se jich zbavit, přidat je do nějakého jídla. Vytrhat nebo posekat a vyhodit je by byla velká škoda, kopřivy obsahují spoustu vitaminů a minerálů, mají téměř zázračné účinky na náš organismus a často se o nich dokonce mluví jako o superpotravině.
Výhodou kopřiv hlavně je, že si je můžete úplně zdarma nasbírat kdekoliv v přírodě. Kopřivy rostou v parcích i u cest a silnic, mnohem lepší je na ně vyrazit někam na louku. A hlavně je třeba to udělat co nejdřív, neboť kopřivy jsou nejlepší během dubna a května, pak už bývají plné dusičnanů. V nejlepší kondici jsou, dokud nezačnou kvést.
Mohlo by vás zajímat
Kopřivy do nádivky i jako limonáda
Kopřivy lze používat vlastně jako jakékoliv jiné bylinky. Jejich čas nastává obvykle na Velikonoce, kdy si je mnozí lidé přidávají do velikonoční nádivky, někdo z nich dělá špenát, který pak používá jako ten klasický k masu nebo i do slaných koláčů. Klidně je ale můžete přidat i do sladkého těsta a upéct si zelený dort z kopřiv místo klasického špenátového „mecháče“.
Nejčastěji ovšem bývají kopřivy i součástí různých nápojů, třeba smoothie, nejoblíbenější je však čaj, který na jaře zvlášť oceníte, neboť má pročišťující účinky. Pokud vám ale samotný čaj nechutná, můžete si jej trochu vylepšit a získat tak vynikající zdravou limonádu.
Kopřivy se louhují nejprve 24 hodin, aby se z nich získalo maximum živin, a jako další léčivý bonus se přidává zázvor. A pokud si nápoj pak vychutnáte na ledu s trochou whisky, získáte skvělý koktejl. Jak drink, ať už v alkoholu či v nealko verzi, připravíte?
Budete potřebovat: hrst mladých kopřiv, 250 ml horké vody, 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1/2 šálku agávového sirupu nebo medu, 3-4 tenké plátky citronu.
- Čerstvě nasbírané kopřivy nejprve pečlivě propláchněte ve vodě, abyste je zbavili prachu, nečistot, písku i hlíny. Omyté kopřivy zalijte vařící vodou a nechte 15 minut louhovat.
- Pak nálev přeceďte přes velmi jemné sítko a vznikne vám kopřivový čaj. Ten nalijte do hrnce, přidejte k němu zázvor a sirup nebo med a směs přiveďte k varu. Odstavte hrnec z ohně, přidejte plátky citronu a hrnec přikryjte. Odvar nechte 24 hodin louhovat a poté sceďte.
- Hotovou limonádu můžete podávat s ledem nebo ji pro sycenou verzi dát do sifónové láhve, která vám vytvoří bublinky.
- Pokud toužíte po něčem ostřejším, můžete si tuto limonádu smíchat s whisky. Stačí 60 ml kopřivové limonády smíchat s 30 ml whisky a protřepat v šejkru. Pak už stačí jen nalít na sklenici na led a ozdobit plátkem limety nebo citronu.
Náš tip: Báječným základem limonády je i kopřivový sirup, který je i jednou z možností (kromě sušení a mražení), jak si uchovat kopřivy na později, kdy už nebude jejich sezona. Snadno si jej připravíte podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Budete si vybírat a kupovat domácí pekárnu? Poradíme, podle čeho se orientovat při rozhodování
Jakmile se začnete zajímat o domácí pekárny, zjistíte, že je jich na trhu veliké množství. Některé si jsou navzájem dost podobné, jiné se od těch… Číst více
Jak rychle a snadno oloupat i vydlabat velkou dýni? Když víme, jak na to, půjde to mnohem lépe, než by se dalo čekat
Goliáš sice na pohled působí nepřemožitelně, ale chce to pouze správnou techniku. Když ho osprchujeme a osušíme, přeneseme ho do kuchyně raději v… Číst více
Jak pěstovat fazole? Důležitý je výběr odrůd a správný postup při pěstování i sklizni
Fazole jsou ceněné pro obsah látek důležitých pro naše zdraví. Mají vysoký podíl bílkovin a vlákniny, proto jsou oblíbenou surovinou naší kuchyně.… Číst více
20 receptů jako inspirace na rychlé a levné obědy: Hodí se do práce, do školy i na doma
Starost o to, jaké jídlo si připravit k obědu nebo na zítra do práce, odpadne, pokud sáhneme do zásob, které máme doma a uvaříme něco rychlého,… Číst více
Jak vyklopit bábovku z formy? Použijte osvědčené triky našich babiček a určitě se bábovka podaří
Bábovek je velké množství, určitě máme z čeho vybírat. Navíc chutě lze ještě měnit a doplňovat kakaem, přidáním oříšků a kokosu, rozinek, strouhaných… Číst více
Jak rozpustit čokoládu? Ve vodní lázni to jde nejlépe, ale máme i další možnosti, jak si s rozpouštěním poradit
Na rozpouštění používáme obvykle čokoládu na vaření, ale oblíbené jsou i čokoládové kousky (pecičky, pecky). Koupíme je ve specializovaných… Číst více
Skvělé tipy na oblíbené chuťovky pro návštěvu: Jak rychle připravit slané pohoštění z listového těsta
Listové těsto si můžeme připravit i doma, ale přiznejme si, úžasné na tomto těstě je právě to, že ho koupíme už hotové. Není na škodu mít vždy… Číst více
Jak péct kynuté moučníky? Když dodržíme jednoduchý postup, budou dokonalé
Dobroty z kynutého těsta Moučníky z kynutého těsta připravujeme ze surovin podle vybraného receptu a mezi nimi nikdy nechybí kvasnice. Ty však do… Číst více
16 receptů s králičím masem: Vybírejte mezi českou klasikou či luxusní úpravou
V tomto článku vám představíme 16 osvědčených receptů, ve kterých hraje králičí maso hlavní roli. Těžko zvolit, který je nejlepší. Nechte se tedy… Číst více
Jak upéct úžasný jablečný perník? Je krásně vláčný, plný ořechů a rozinek. Skvěle chutná s čokoládovou polevou
Jablečná perníková buchta je velmi rychlým moučníkem. Stačí si připravit několik surovin, včetně nastrouhaných jablek (ať už se slupkou nebo bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej
Kopřivy mají široké využití v pokrmech lidových i moderních. Víte, jak z nich připravit omeletu či pomazánku?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 2 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 4 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 7 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno před 18 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 21 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Luxusní banánovou buchtu s kakaem vykouzlíte za pár minut: Stačí několik ingrediencí a mikrovlnná trouba
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře