Květák v sýrové strouhance překvapí i gurmány. Díky pečení v troubě je nádherně křupavý a chuťově výrazný sýr mu dodá šmrnc
9. 5. 2023 Vaření
Smažený květák je ideální oběd nejen na všední den a milovníkům zeleniny udělá pokaždé radost. Vynikají je obalený v sýrové strouhance, tedy ve zdravější variantě, a přitom úžasně chutný.
Co se dá udělat z květáku?
Květák je oblíbená zelenina, i když chuťově méně výrazná. Nejenže je plná vitaminů, ale také její zpracování nabízí bohaté možnosti: od polévky přes květákový mozeček, placky až po květákové pyré. Nesmí ale samozřejmě chybět ani to nejoblíbenější jídlo – obalený květák.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit dobrý květák v trojobalu
Obvyklým trojobalem je hladká mouka, vajíčko se solí a nakonec strouhanka. Ale tato klasika nemusí vždy být jedinou možností. Nabízí se řada variant.
Vajíčko můžeme naředit pivem nebo mlékem. Zajímavou volbou je lžíce jogurtu/jedno vajíčko. Můžeme také přidat koření, a to pepř, ale třeba i hořčici (plnotučnou nebo dijonskou). Výborné ochucení poskytne utřený čerstvý česnek nebo také sušený. Samozřejmě patří do vajíčka sůl. V tomto případě je třeba počítat s tím, že obal snese více soli, než solíte obvykle. Málo soli by pak téměř nebylo znát.
Posledním krokem při obalování je strouhanka. Ideální je domácí. Využít můžeme čerstvé nakrájené bylinky, například pažitka, petrželka, případně šalvěj. Můžeme sáhnout i po voňavých středomořských bylinkách, jako jsou tymián a oregano. Zajímavou variantou je přidání sýru ke strouhance. Vždy by mělo jít o poměr 2 díly strouhanky, 1 díl sýru. Je ideální zvolit chuťově výraznější druh, třeba parmazán, nebo čedar.
Mohlo by vás zajímat
Jak dlouho se peče květák?
V našem případě nebudeme obalovaný květák smažit, ale péct. A to je velmi praktické. Květák nepředváříme a nebudeme stát dobu u prskající pánve. Podle výhřevnosti trouby ji nastavíme 190-200 °C. Květák na plechu budeme péct ve vyhřáté troubě asi 30 až 40 minut.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…
Jak připravit květák v sýrové strouhance
Na přípravu obaleného květáku si přichystejte: menší květák a na obalení cca 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, sůl, lžičku hořčice, utřený stroužek česneku, 200 g strouhanky, 1 lžičku mleté papriky, 100 g strouhaného sýru, olej.
Jak na to? Syrový květák omyjte, osušte a rozdělte na menší růžičky. Česnek utřete. Vejce smíchejte se s trochou více soli (obálka to snese), s hořčicí a česnekem. Sýr nastrouhejte. Strouhanku smíchejte se sýrem a paprikou. Květák nejdřív obalte v mouce, pak ve vaječné směsi, a nakonec ve strouhance se sýrem.
Troubu vyhřejte na 190 °C. Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem. Papír potřete olejem a rozložte na něj obalený květák. Do misky nalijte trochu oleje, přisypte mletou papriku, vše promíchejte, a květák směsí mírně potřete. Plech dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 30-40 minut doměkka a dozlatova. Občas ho zkontrolujte a obraťte. Bude pak hezky nazlátlý ze všech stran.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sušené ovoce v naší kuchyni. Využít se dá na mnoho způsobů
Od léta do podzimu jsme měli příležitost nasušit si zásobu některých druhů ovoce. Přebytky jablek a hrušek z vlastní zahrady dosoušíme ještě v… Číst více
Cukroví na poslední chvíli: Ukoulejte si kokosové, medovníkové nebo datlové kuličky
Neměli jste letos na pečení čas? Nebo jste se… Číst více
Medovníkové kuličky: Na tohle nepečené cukroví stačí jen 3 ingredience a 10 minut času. Zvládnout se dá i v polední pauze
Medovník, Marlenka, perník… jen stěží byste našli… Číst více
Hitem internetu jsou vosí koule: Chutnají jako vosí hnízda, ale připravují se snáz a obejdete se i bez formiček
Vosí hnízda nebo také včelí úlky patří k… Číst více
Nepečené tatrankové kuličky: Voní oříšky a rumem, obalené v kokosu vypadají luxusně a chutnají božsky, přitom jsou jednoduché
Chtěli byste letos na svátečním vánočním stole… Číst více
Domácí Raffaello kuličky: Jsou jen ze tří ingrediencí a dokonale připomínají známé Raffaello. Jsou ale mnohem levnější
Jednodušší a lepší to být opravdu nemůže. Tyto Raffaelo kuličky se rozplývají na jazyku a jsou hotové do 15 minut. Jako nepečené cukroví je… Číst více
Jak dlouho před Vánocemi chystat nepečené cukroví? Stačí na poslední chvíli
Nepečené cukroví se připravuje poslední týden před Vánocemi. Všechny druhy cukroví máme upečené, nazdobené a uložené v krabicích. Zbývá nám… Číst více
Nepečené kuličky: Jak na ně? Využít lze zbylé suroviny z přípravy jiného cukroví
Nepečené kuličky jsou parádní volbou nejen pokud nestíháte péct, ale také v případě, že máte nepovedené nebo polámané cukroví. To vám skvěle poslouží… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
30 nejoblíbenějších druhů cukroví: Od perníčků přes linecké až po kokosové kuličky!
Různé druhy cukroví pečeme při různých příležitostech a svátcích celoročně, ale na Vánoce přece jen nejvíc. Naše země je navíc tradicí s množstvím… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak využít květák na maximum: Připravte si květákovou pizzu, hummus, muffiny nebo jednoduché květákové placičky
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 1 hodinou
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 2 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 13 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Květnové pranostiky: Po třech zmrzlých je nejvyšší čas na choulostivou zeleninu
Strouhanka jako pověstná třešnička na dortu: Dokonale dochutí těstoviny, dá grády řízku a lze z ní připravit i falešný parmazán
Vynikající sirup z bezových květů zastudena si můžete připravit právě teď. Kromě bezu stačí citron a pár ingrediencí