Jemná roláda z mletého masa: Báječně šťavnatou a voňavou roládu plněnou lehce pikantní směsí lze překvapivě snadno zabalit
22. 1. 2024 Vaření
Mleté maso nemusíte využít jen na karbanátky. Proč z něj nevyzkoušet například jemnou plněnou roládu? Sice je trochu pracnější, ale strávníci toto výborné a krásně vypadající jídlo rozhodně ocení.
Co se dává do masové rolády
Masová roláda je trochu náročnější na přípravu (rolování masa). Ve výsledku ale budou strávníci spokojeni, protože dostanou krásně vypadající plátky, které navíc budou výborně chutnat.
Základem masové rolády je mleté maso, ideálně napůl vepřové a hovězí. Směs je třeba okořenit, například směsí na mletá masa. V takové směsi většinou jsou sušený česnek, nové koření, majoránka a zázvor. Hebkou šťavnatost jídlu dodá smetana ke šlehání.
Dovnitř rolády můžeme dát hořčici (plnotučnou, dijonskou) pro pikantnost a plátky šunky. Úplný střed může vyplnit například směs pikantní sterilované zeleniny (Moravanka) a míchaná vajíčka. Kdo má rád ostřejší jídlo, může přikrájet třeba ještě feferonku.
Mohlo by vás zajímat
Na čem péct masovou roládu
Variant, na čem péct masovou roládu, je několik. Klasikou je plech na pečení vytřený tukem, využít se dá i pečicí fólie. Další možností je alobal, který je třeba důkladně potřít olejem nebo sádlem.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit jemnou roládu z mletého masa
Na dvě rolády potřebujete: 500 g mletého masa (nejlépe směs vepřového a hovězího), 1 smetanu ke šlehání, koření na mleté maso (dle libosti) a sůl. Na náplň: 1-2 lžíce plnotučné hořčice, 5 plátků šunky, 4 vejce, 1 lžíce oleje, 1 Moravanku, (sterilovaná zeleninová směs) a případně feferonku.
Jak na to? Mleté maso dejte do mísy, okořeňte, zalijte šlehačkou, promíchejte a nechte alespoň hodinu zakryté rozležet v lednici. Na pánvičku kápněte olej a rozklepněte do něj vajíčka. Osolte je, opepřete a usmažte.
Plech na pečení vytřete tukem nebo využijte pečicí fólii. Troubu předehřejte na 180 °C. Moravanku nechte odkapat. Vlažnou vodou navlhčete potravinovou fólii a rovnoměrně na ni rozprostřete masovou směs. Potřete ji hořčicí, rozložte šunku, přidejte smažená vejce a nakonec Moravanku. Namočte si ruce do vlažné vody, aby se vám lépe pracovalo. Fólii uchopte za konce a začněte stáčet do rolády.
Roládu ve fólii přeneste na plech, fólii sundejte a plech dejte do předehřáté trouby. Pečte asi 40 minut dozlatova. Průběžně potírejte vodou, aby roláda nepopraskala.
Náš tip: Připravte si jemnou roládu z mletého masa podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hovězí roláda nám dovolí pohrát si s náplní a vykouzlit pokaždé nové jídlo
Jak vybrat kvalitní balené mleté maso? To pravé obsahuje méně než 1 % soli a žádné další přísady, vše najdete na etiketě
Časté chyby při výrobě a pečení jidášů: Které to jsou a jak se jich vyvarovat
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 14 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Plněná sekaná roláda se špenátem krok za krokem: Podle foto postupu ji zvládne každý a díky 2 trikům se nikdy nevysuší a nepopraská
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená