Dušená rýže
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 5 728 kJ / 1 369 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 22,61 g |
Tuky | 26,84 g |
Vláknina | 6,08 g |
Cholesterol | 77 mg |
Sodík | 21 mg |
Sůl | 0,10 g |
Sacharidy | 256,24 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
3. 11. 2014 15:18
Uvařit sypkou rýži je pro mě vysoká dívčí Ať dělám, co dělám, vždycky ji mám slepenou U nás doma se vždy dělala jenom rýže pečená v troubě, takže její konzistence byla jasně daná už tímto, ale naštěstí proti tomu nikdo neprotestoval, tak v tomto vaření pokračujeme i nadále Když se chci ale "vycajchnovat" a udělat fakt dobrou rýži, tak sáhnu po basmati a ta se mi povede vždy krásně sypká, i chuťově nám sedí víc než normální rýže ...
3. 11. 2014 15:06
casino: Odpověď na OT: Ano, byla stejná jako na receptech.cz, stupnice 1-5 jako ve škole. Ale bylo to zrušeno, protože často se hodnotil spíš autor než recept, stejně jako na receptech.cz. Stávající hodnocení je sice taky neobjektivní, ale nebolí tolik
Rýži dělám hodně podobně jako Olda, propláchnu studenou vodou, dám na máslo nebo olej, na kterém jsem orestovala cibuli, opeču, zaliju vývarem nebo vodou asi 2 prsty nad rýži a dusím. Většinou ji dělám v kastrolu se sendvičovým dnem, takže mi stačí 5 minut, vypnu a nechám dojít. Rýže (měla by být tzv. parboiled) je akorát, stačí načechrat vidličkou
Rýži dělám hodně podobně jako Olda, propláchnu studenou vodou, dám na máslo nebo olej, na kterém jsem orestovala cibuli, opeču, zaliju vývarem nebo vodou asi 2 prsty nad rýži a dusím. Většinou ji dělám v kastrolu se sendvičovým dnem, takže mi stačí 5 minut, vypnu a nechám dojít. Rýže (měla by být tzv. parboiled) je akorát, stačí načechrat vidličkou
3. 11. 2014 14:21
Já jsem na vaření rýže barbar,vařím jí v těch mikrotenových pytlikach.Mamka jí má nejradši skoro rozvařenou, mně to moc nejede,ale přizpůsobil jsem se Tuhle debatu si dám do “oblíbených“ a někdy vyzkouším
3. 11. 2014 14:08
Dělám rýži stejně jako olda: a líp bych to nenapsal
Tady http://www.toprecepty.cz/recept/40690-ledvinky-na-... po mně jedna kolegyňka loudila "tajný recept".
Tak tady tedy ten tajný tip:
Když mám napilno, tak rýži propláchnu STUDENOU vodou, pak spařím (zaleji) prebytkem horké, ba přímo vroucí, vody a nechám rýži v lázni ať si užije, ale úplného klidu jí nedopřeji - občas ji promíchnu, že aby se rýže neslepila. V mezičase v kastrole osmažím cibuli (pokud ji použiji) nebo dělám jinou práci. Pak z rýže vodu sliji (nebo nesliji, záleží jak moc má být rýže "sypavá" či "lepivá") přendám ji do horkého kastrolu a dohotovím jak píše olda:
Tímto způsobem ušetřím jakousi minutu
OT:
Ta níže vedená řeč o "5" znamená co? Že jako na TOP byla dříve i jiná možnost než kladné hodnocení rcp
Tady http://www.toprecepty.cz/recept/40690-ledvinky-na-... po mně jedna kolegyňka loudila "tajný recept".
Tak tady tedy ten tajný tip:
Když mám napilno, tak rýži propláchnu STUDENOU vodou, pak spařím (zaleji) prebytkem horké, ba přímo vroucí, vody a nechám rýži v lázni ať si užije, ale úplného klidu jí nedopřeji - občas ji promíchnu, že aby se rýže neslepila. V mezičase v kastrole osmažím cibuli (pokud ji použiji) nebo dělám jinou práci. Pak z rýže vodu sliji (nebo nesliji, záleží jak moc má být rýže "sypavá" či "lepivá") přendám ji do horkého kastrolu a dohotovím jak píše olda:
Tímto způsobem ušetřím jakousi minutu
OT:
Ta níže vedená řeč o "5" znamená co? Že jako na TOP byla dříve i jiná možnost než kladné hodnocení rcp
7. 7. 2010 12:01
Já jí dělám tak samo ale osmažím si cibulku,pak přidám rýži a tu rýži dělám do světle hněda a zaleju vodou.Na cibuli napíchám hřebíček a ponořím do vody.
14. 10. 2008 09:07
Vybusna,kdysi jsem dělala rýži jen v mikrovlnce a neměla chybu,ale už ji tolik nedělám,protože ten můj na rýži není,ale vzpomínám si,že olej a cibuli jsem na plný výkon dala na minutku,pak na to tu rýži a zase minutku,pak jsem to zalila vodou,nebo vývarem na hrnek rýže 2 hrnky vody,sůl a na plný výkon 17 minut.Tahle rýže byla moc dobrá,nelepila se,ale dělala jsem ji ve speciální nádobě s dírkou ve víčku.
13. 10. 2008 22:54
ja pouzivam pri vareni ryze overenu mierku, ak dam za hrncek ryze, tak zalejem 1a pol nasobnym mnozstvom vody..cize 1 a pol hrnceka. predtym som davala len kolko ryze tolko vody a po cca 5 minutach vrenia, som hrniec z ryzou supla do perin a tam mi dosla a bola tepla cely den...cize som prakticky pri vareni nedelneho obeda, zacala vzdy ryzou...rano som ju strcila do postele a na obed sa z nej este parilo. malo to len ten problem, ze ryza sa mi nerozsypala, bola taka cela vcelku, takze tento postup uz riesim iba vtedy ked ju chcem do rizota, alebo viem ze ju budem miesat s nejakou stavou a tak. ked robim basmati k indii, tak ju miesam so safranom a vtedy dam aj ten klincek....tam dam, tiez pomer 1:1, ale nedavam ju do perin, len ju dorobim v mikrovlnke. do ryze pridavam vzdy jeden bujon, vtedy ju ani nesolim a raz som tam nedala ani olej, len som ju nasucho oprazila a zaliala bujonom a bola fakt dobra.
13. 10. 2008 22:37
Tady ta pětka bude jedině z toho důvodu, že pokud se někdo držel přesně receptu a rýži teda odvážil a vodu přesně odměřil, tak rýže musela být tvrdá. Jiný důvod nevidím.
13. 10. 2008 20:53
Terezko,tak jsem se pokusila tu pětku aspoň trošku zmírnit,já taky dávám hřebíček do rýže
13. 10. 2008 18:18
Nikdy nemeriam množstvo vody, ono je rozdiel medzi jednotlivými druhmi ryže, ale dať 5 kvôli vode Alebo kvôli čomu je tá päťka ? Ja dávam presne tak do cibule zapichnuté klinčeky, akurát ryžu najprv opražím na horúcom tuku, až potom zalejem vodou. Trocha tú päťku znegujem
13. 10. 2008 08:58
Nechám pokrájenou cibuli zesklovatět, pak přidám opranou a spařenou rýži jak uvedeno a zaliju horkou vodou asi prst nad rýži. Pokud se voda pod poklicí "neztratí" tak občas ode dna promíchnu... Ale proč ta 5?
12. 10. 2008 17:21
U tohoto receptu jsem si všimla špatného hodnocení, ale opravdu na toto množství rýže je hodně málo vody. 32 dkg je množství zhruba na 4 porce a na objem je rýže 3 a 1/2 dl, vody dávám malinko přes 5 dl. Místo másla přidávám olej, dá se připravovat jak v troubě, tak i na sporáku, pokud máme dobré nádobí s hrubším dnem. Vypnu taky vždy dříve, přikryju utěrkou a rýže dojde. Jelikož receptík ještě nemá fotku, tak přidávám
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 5 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Právě bylo uvařeno:
Kanellbular - skořicové šneky
Ivona1414 uvařil před 31 minutami
Vepřové na žampionech, kari a smetaně
mafinka888 uvařila před 33 minutami
Jelení kýta na smetaně
Lucie Hertlova uvařila před 1 hodinou
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
Petaja uvařila před 1 hodinou
Polévka s kapáním
JanaBerckova uvařila před 1 hodinou
Výpečky
Walderama08 uvařila před 2 hodinami
Kuřecí přírodní plátek
tara23 uvařila před 2 hodinami
Kuřecí směs
MiraBar uvařila před 2 hodinami
Chřestová polévka s parmezánovými křupinkami
TondaJ uvařila před 2 hodinami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
mjanickam uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
2 varianty uzení masa v udírně: Jakou zvolit teplotu na studený a teplý kouř
Jak dusit maso nebo zeleninu: Správný postup dušení masa zaručí jeho náležité změknutí a plnou chuť omáčky
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Další recepty
Tématické fráze: ryze recepty ryze recept rýže rýže basmati recept recept na rýži jak se vari ryze jak uvařit sypkou rýži dušená mrkev recept recepty z rýže jak se vari ryze basmati rýže basmati jak se vaří jak udělat rýži jak uvařit ryži jak uvařit rýži basmati recept ryze rýže basmati-jak se vaří sypká rýže jak se vaří sypká rýže rýže dušená v troubě recepty ryze
Suroviny: rýže, voda, máslo, cibule, koření hřebíček, sůl
Dušená rýže
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6pn
12 názorů