Nakládané zelí do klasického sudu
Kyselé zelí je výsledkem každoročního podzimního rituálu v mnoha rodinách. Dobře prokysané, uložené v sudu, proložené jablky pro ještě lepší chuť. Takové, které si s chutí naberete do misky, a budete ho umlsávat.
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Pri nakladaní kapusty uložím vždy do súdka niekoľko celých malých hlávok kapusty. Počas kysnutia pekne zmäknú. Keď natrafíme pri vyberaní na kapustu, robím plnenú kapustu. Listy sa ľahúčko rozdeľujú a plnená kapusta má výbornú chuť, keď je plnená v prekysnutých listoch.
Kapusta musí byť po celý čas do vyprázdnenia suda zakrytá vodou, sud treba kontrolovať a vodu dolievať ak treba, obyčajne vtedy, ak robíme kapustnicu a tekutinu vyberieme.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
27. 9. 2016 09:57
25. 11. 2012 16:03
10. 11. 2012 16:34
21. 2. 2011 16:53
21. 2. 2011 16:23
http://clupmi.blog.cz
21. 2. 2011 16:11
http://miric.unas.cz
11. 1. 2011 14:28
11. 1. 2011 14:19
11. 1. 2011 14:14
11. 1. 2011 13:37
11. 1. 2011 13:35
11. 1. 2011 13:30
6. 11. 2010 19:12
1. neprítomnosť vzduchu ( baktérie mliečneho kvasenia sú anaeróbne ), to dosiahnete poriadnym nadupaním kapusty a zaliatím lákom
2. teplota okolo 20 °C
Fermentácia prebieha v 4. fázach, pre vás je zaujímavá 4. fáza, v ktorej po mliečnom kvasení nasleduje maslové kvasenie a to spôsobuje vaše problémy - zmenu farby, chuti a mäknutie.
To znamená, že musíte zabrániť maslovému kvaseniu. To spôsobujú hlavne kvasinky.
Pre vás to prakticky znamená, že musíte kapustu dobre natlačiť, pri tlačení musí byť na vrchu šťava z kapusty, a po naložení musíte kapustu dobre zaťažiť. Počas celého skladovania kapusty musí byť povrch kapusty zaliaty nálevom a zaťažený. Keď šťavu odoberiete, musíte doliať slanú vlažnú vodu. Nemajte obavy, o pár dní je opäť kyslá.
Dôležitá je teplota pri kvasení, tých 20°C zabezpečí rýchly začiatok kvasenia. Ale po ukončení kvasenia musí kapusta do chladu, ideálna je teplota 0 - 5 °C.
A ešte jedna možnosť : baktérie maslového kvasenia sa rozmnožia, keď klesne koncentrácia soli pod 1,5% objemu kapusty. Preto ako som písala, vodu, ktorú na kapustu dolievate, vždy osoľte.
6. 11. 2010 18:18
2. 11. 2010 20:57
Janka ďakujem
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 4 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 6 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 8 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 9 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 12 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Báječná jatýrka na slanině
milans1 uvařila před 3 hodinami
Dezert pohádka
zutro uvařila před 4 hodinami
Makarony se sýrem
Natali31.3 uvařil před 4 hodinami
Rozmarné špagety
Jan Nemec uvařila před 4 hodinami
Krůtí na paprice
Istar uvařila před 5 hodinami
Pivovarský tokáň
Istar uvařila před 5 hodinami
Afrika řezy
Evellinka uvařil před 6 hodinami
Vepřové na houbách
Skrabi uvařila před 6 hodinami
Omáčka z hlívy ústřičné
Joey uvařila před 6 hodinami
Tvarohovo - meruňkový moučník
Petr801 uvařila před 6 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: nakládané zelí do soudku nakládané zelí nalozeni zeli jak nalozit zeli do sudu nakládané zelí recept jak nalozit kysele zeli tlačení zelí kyselé zelí nakládání kysané zelí v sudu jak udělat domácí kysané zelí do škopku recept na naložení zelí nakladanie kyslej kapusty nakladané kyselé zelí sud na zelí dřevěný sud na zelí recept na nakladane zeli nakladani zeli kameninový hrnec na zelí škopek na zelí nalozeni kysaneho zeli
Suroviny: zelí hlávkové, cibule, sůl, deko, bobkový list, kopr, jablko, zelí hlávkové
Nakládané zelí do klasického sudu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8En2
37 názorů