Kopr - aromatický doplněk mnoha receptů
Kopr vonný nemá své jméno jen tak pro nic za nic. Tato bylinka voní opravdu omamně, což je bohužel i důvod, proč ji ne každý vyhledává. Například tradiční koprová omáčka je zdrojem rozbrojů v mnoha rodinách. Někde ji běžně jedí, jinde ji vůbec nevaří a ta „černá ovce“, která ji má ráda, na ni musí tajně chodit třeba k babičce. Koprová omáčka se dělá buď s masem, nebo s vajíčkem natvrdo a podává se k ní houskový knedlík, nebo vařené brambory.
Kopr dokáže jídlo výrazně proměnit. Bez něj by například nebyla ani typická dobrota jihočeské kuchyně - nakyslá, přesto jemná kulajda. Polévka s houbami a bramborami zahřeje i zasytí, třeba když zmoknete na procházce. Kopr se skvěle hodí do smetanového přelivu na pečené tučné ryby, například k lososovi. Dobře doplní také vejce a dochutí jogurtové dipy k hranolkám nebo brambůrkům. Často se rovněž přidává do láku na nakládané okurky.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 4 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 5 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 22 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno 5. 5. 2024 08:06
Bleskové rohlíky
Přidáno 5. 5. 2024 06:51