Rajská omáčka z kořenové zeleniny
Klasikou české kuchyně je rajská. Nasládlá omáčka, s kuličkami z hovězího masa, zachutná nejen dospělým, ale i dětem. Servírovat ji můžete s těstovinami, rýží, nebo houskovým knedlíkem.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 2 360 kJ / 564 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 101,36 g |
Tuky | 17,00 g |
Vláknina | 0,05 g |
Cholesterol | 400 mg |
Sodík | 661 mg |
Sůl | 1,91 g |
Sacharidy | 1,36 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Prvně jsem vyzkoušela udělat rajskou tímto způsobem a celá rodina se olizuje ještě teď. Doporučuji!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
2. 4. 2024 18:14
Ja tam žiadne zahustenie múkou v popise nevidím.
2. 4. 2024 15:07
: lada44: perník je také z mouky především z mouky. Já nezahušťuji vůbec.
27. 2. 2024 21:07
lada44: Maminka zahušťovala rajskou také perníkem, nikdy nám moc nechutnala. Já ji zahustím moukou a na dochucení dám trošku skořice, tak nám moc chutná.
12. 2. 2018 20:39
Rajská se zahušťuje perníkem a ne moukou!!!!!!!!!!!!!!!!!
16. 7. 2017 17:04
Výborná. Nejlepší rajská, jakou jsem kdy jedla. Mockrát děkuji za recept.
6. 11. 2016 12:29
Tak dne uděláno, jen nebyl hřebíček. A na závěr jsem ještě dal trochu másla. Jo,, a nedával jsem kečup. Omáčka je hodně dobrá, přidána do oblíbených a pochopitelně bodík
31. 8. 2016 20:57
Rajskou jsem delala poprve a muzu rict vynikajici!!!zelenina to zahusti,takze neni potreba mouka coz je super.Ja jsem ji po dovareni trochu zjemnila slehackou coz jsem delala vzdy.Uz ji jinak delat nebudu,nez timto zpusobem.Vyzkousejte a uvidite sami!!!:
7. 4. 2016 09:29
Výborná omáčka! Díky zelenině se nemusí vůbec zahušťovat a skvěle jí dodá chuť i to, že se kuličky vaří přímo v ní. Jako bonus zašpiníte jen jeden hrnec. Zkrátka paráda a já už ji nebudu dělat jinak
26. 2. 2013 19:51
magdalenka: Tak to já taky nevím, přišlo to tak nějak samo... Když vidím v receptu jíšku nebo mouku rozmíchanou ve vodě atd.,většinou už dál nečtu. Husté polévky řeším rozmixováním části polévky tyčovým mixerem, svíčkovou zahušťuji pouze zeleninou už leta. Teď jsem v něčem testovala rozmixované ovesné vločky,to funguje. Fakt ale nevím, co mě k tomu v počátku vedlo. Že by marná snaha o redukci špíčků, kterých máme doma všichni pár navíc?
26. 2. 2013 19:40
Alexiss: nemám to z vlastnej hlavy,neboj... Niekto tu pridával dietnu formu omáčky (neviem akej - sviečková, struky?) bez zásmažky...keď to ide tam, pôjde to aj v koprovke...len nechápem, prečo ti vadí tá trocha múky, či zásmažky?
26. 2. 2013 19:35
magdalenka: Tak to mě taky napadlo,zkusím to. Když to radíš ty,mělo by to dopadnout dobře.
26. 2. 2013 19:30
Alexiss: zahustiť rozmixovaným zemiakom? (zemiak uvarený v základe om.)
26. 2. 2013 19:12
Ano,je bezva,dělám již asi 3 roky také tak.Z passaty,jen koření orestuji se zeleninou před podlitím. Snažím se zcela vyloučit zahušťování moukou (nebo jíškou atd...),docela se mi to daří,jen jsem ještě nepřišla na to, jak zahustit koprovku a podobné omáčky. Má někdo radu? Bodík+
26. 2. 2013 18:53
Výborný recept. Jen místo protlaku jsem použila bio passata a vynechala jsem kečup. Dala jsem litr vody a nebylo třeba ani zahušťovat, což oceňuju. Lžíci třtinového cukru a super....
26. 2. 2013 18:20
Výborný recept. Jen místo protlaku jsem použila bio passata a vynechala jsem kečup. Dala jsem litr vody a nebylo třeba ani zahušťovat, což oceňuju. Lžíci třtinového cukru a super....
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 9 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 14 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 18 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 18 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 19 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Můj těstovinový salát s kuřecím masem
Jan Nemec uvařila před 6 hodinami
Rebarborový koláč
mikulas-mares uvařila před 6 hodinami
Kovbojské fazole
lenkavozihnojova uvařila před 6 hodinami
Palačinky na slano
Hanka99 uvařila před 7 hodinami
Gnocchi s máslovo parmazánovou omáčkou a kuřecím masem
lenkavozihnojova uvařila před 7 hodinami
Výborné lasagne
misak2 uvařila před 9 hodinami
Chléb babičky Elišky
magdalenka uvařila před 10 hodinami
Avokádo brownie
Hejhulka007 uvařila před 11 hodinami
Domácí chléb ze žitné a hladké pšeničné mouky
PetraSt uvařila před 11 hodinami
Rychlé bramborové knedlíky
mibrix uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Přebytek rajčat ze zahrady zpracujeme na protlak. Oceníme ho při vaření rajských omáček nebo polévek
Jak využít listy z pampelišky? Skvěle ochutí bylinkové máslo, v salátu dokonale nahradí rukolu a pesto z nich ladí s těstovinami
Tereza z Peče celá země nabídla recept na koňakové špičky do skleničky: Vejde se do nich víc likéru, říká s úsměvem
Další recepty
Tématické fráze: rajská omáčka kluci v akci pravá rajská omáčka rajská omáčka s kořenovou zeleninou pravá rajská omáčka recept rajská omáčka recept kluci v akci rajska omacka se zeleninou kluci v akci rajská omáčka kořenová zelenina recepty zeleninová omáčka kořenová zelenina rajská polévka kluci v akci recepty z kořenové zeleniny rajská omáčka z čerstvých rajčat kluci v akci rajská rajska kluci v akci plněné papriky s rajskou kluci v akci zelenina kořenova pravá rajska nejlepší rajská omáčka koreni na rajskou omacku
Suroviny: protlak rajčatový, kečup sladký, cibule, zelenina kořenová, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, skořice, koření hřebíček, bujón, olej, voda, sůl, pepř mletý, cukr, maso hovězí mleté, vejce, strouhanka
Rajská omáčka z kořenové zeleniny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1YnZ
47 názorů