Fiakr guláš podle Magdaleny Dobromily
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 10 833 kJ / 2 589 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 248,24 g |
Tuky | 145,50 g |
Vláknina | 27,51 g |
Cholesterol | 1,61 g |
Sodík | 1,22 g |
Sůl | 2,84 g |
Sacharidy | 63,45 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Traduje se, že guláš se dostal do Vídně na sklonku 18. či 19. století. Guláš si prý s sebou přivezli do Vídně maďarští pěšáci, kteří se tam dostali při svém pobytu. Jak to tak bývá, každá novinka je postupně vylepšována a vídeňští hostinští jej přivedli postupem času k dokonalosti. Guláš se vařil v mnoha různých podnicích. To co je ale důležité, je fakt, že na tradiční guláš se po noci ve službě stavěli v hospodách fiakristé ještě před tím, než se vydali domů odstrojit povoz a načerpat síly před další noční službou. A odtud vznikl název Fiakr guláš. Alespoň tenhle příběh se o vzniku Fiakr guláše traduje.
Nesporné je, že díky svojí dostupnosti v hospodách hned ráno, se stal Fiakr oblíbeným vyprošťovákem po bujaré noci. A co je pro něj typické? Opečená klobása nebo párek a vajíčko.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
12. 12. 2016 10:20
10. 12. 2016 21:21
10. 12. 2016 20:05
10. 12. 2016 16:29
10. 12. 2016 15:29
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené bagetky
Přidáno před 9 hodinami
Bulgur s opečenou zeleninou a žampiony
Přidáno před 11 hodinami
Papriky plněné salátem s nakládanými tvarůžky
Přidáno před 12 hodinami
Krevety s brokolicí a rýží
Přidáno před 14 hodinami
Kosmatice s domácí borůvkovou marmeládou a kysanou smetanou
Přidáno 29. 5. 2024 18:01
Jemná hrachová "nastavovaná" kaše s bylinkami
Přidáno 29. 5. 2024 14:47
Právě bylo uvařeno:
Andělsky nadýchaný perník
Doubnerka uvařila před 1 hodinou
Vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky
Doubnerka uvařila před 1 hodinou
Třešně ve vlastní šťávě
Bobule77 uvařila před 1 hodinou
Vepřové plátky na kmíně s rýží
Moanka uvařil před 2 hodinami
Bramborák POHODA
Lukas11. uvařila před 2 hodinami
Bezový sirup
Jana2017 uvařil před 2 hodinami
Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
EllyU uvařila před 2 hodinami
Brokolicový krém
VeronikaV. uvařila před 2 hodinami
Těstoviny raz - dva...
Walderama08 uvařila před 4 hodinami
Klasické palačinky
winenor uvařil před 4 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: fiakergulas vídeňský fiakr guláš guláš vídeňských fiakristů fiakr hovezi guláš guláš vídeňského fiakristy tradiční guláš recept dobromila vídeňský guláš s octem vidensky gulas fiakristu ocet do guláše recept vídenskych fiakristu guláš s octrm vídenský gulaš z párkem fijakr guláš recept guláš vznik názvu vídenský fiakr guláš recept gulas vidensky fiakr gulas prazskych fiakristu typický vídeňský guláš hovězí guláš s křenem a párkem guláš s octem
Suroviny: kližka hovězí, sůl, pepř mletý, mouka hladká, sádlo, cibule, paprika sušená sladká, protlak rajčatový, ocet vinný, kost hovězí morková, kmín drcený, bobkový list, párky vídeňské, vejce, majoránka, česnek, chléb tmavý
Fiakr guláš podle Magdaleny Dobromily
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WAPW
5 názorů