Valašská kyselice
Kysané zelí je oblíbenou potravinou a zelných receptů je opravdu mnoho. Pravá a tradiční valašská kyselica je ale jenom jedna. Připravte si tuto polévku podle originálního a ověřeného receptu a získáte smetanovou pochoutku s jemně nakyslou chutí.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 1 306 kJ / 312 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 11,15 g |
Tuky | 2,29 g |
Vláknina | 15,33 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 2,81 g |
Sůl | 7,00 g |
Sacharidy | 54,08 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
2. 3. 2011 15:22
Posílám typ, aby zelňačka měla pěknou barvu.
Jak píše Jitula, dobrá-uzená klobáska během vaření pustí šťávu a dá polévce nejenom správný šmak, ale i barvičku.
Pak i dušené maso na cibulce dodá zelňačce - kyselice znamenitou barvu.
Stačí kousek vepřového masa, které dusíme zvlášť - stačí malý kastrolek. Maso nakrájíme na menší kostky a orestujeme na cibulce. Pak přidáme sladkou mletou papriku, sůl, podlijeme vodou a dusíme. Když je maso měkké a kyselice komplet uvařená (zahuštěná smetanou), tak udušené masíčko i se šťávou vylijeme do zelňačky - kyselice. Pak stačí jenom zelňačku zamíchat a papkat. Vyzkoušejte a nebudete litovat. . Anete, posílám +4.
Jak píše Jitula, dobrá-uzená klobáska během vaření pustí šťávu a dá polévce nejenom správný šmak, ale i barvičku.
Pak i dušené maso na cibulce dodá zelňačce - kyselice znamenitou barvu.
Stačí kousek vepřového masa, které dusíme zvlášť - stačí malý kastrolek. Maso nakrájíme na menší kostky a orestujeme na cibulce. Pak přidáme sladkou mletou papriku, sůl, podlijeme vodou a dusíme. Když je maso měkké a kyselice komplet uvařená (zahuštěná smetanou), tak udušené masíčko i se šťávou vylijeme do zelňačky - kyselice. Pak stačí jenom zelňačku zamíchat a papkat. Vyzkoušejte a nebudete litovat. . Anete, posílám +4.
2. 3. 2011 13:45
Ahojky, dnes jsem ji vařila na oběd a je fantastická! Měla jsem tři paprikové klobásky, které pustili úžasně barvičku a tak není tak vyložené bílá. Přidala jsem trochu cukru na dochucení, protože jsem použila domácí kysané zelíčko. Ze 4 litrů mám poslední asi dvě porcičky. Díky za skvělý recept!
29. 7. 2010 10:31
Ono s kyselicí je to složitější - pocházím z Valach a vařím jich 5 druhů - postní (jen s mlékam a bramborem), klasickou (to je tahle, jen místo klobásy já dávám uzené koleno), uherská (s klobásou, paprikou a bez smetany), zeleninovou (kromě zelí je tam i kořenová zelenina a brambory, opět bez smetany) no a nakonec královská - zabijačková, které musím uvařit vždycky kotel. A znám další, kteří to vaří zas trochu jinak - prostě taková valašská minestrone
10. 6. 2010 07:35
Gabrielo, doufám, že bude chutnat.
10. 6. 2010 03:32
Dekuji za recept, o vikendu urcite vyzkousim. Js take z valaska ale ziji v zahranici tak js moc rada ze js tu kyselicu nasla
22. 8. 2009 13:49
Tuto polévku mám moc ráda. Jsem z Valašska a je pravda, že i tam se vařila, ale říkalo se jí zelňačka. Přečetla jsem několik receptů na valašskou kyselici, abych se dozvěděla, která je pravá Každý recept byl ale jiný a tento je jeden z nich. Od babičky přes maminku zas vím, že val. kyselica se dělala z vývaru kostí a zeleniny, brambor, mléka, hl. mouky, žloutku, kmínu, soli a pepře a kysané smetany. I maminka ji někdy dělávala, ale se zelím mi chutná víc Bodík
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 6 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 13 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 14 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 15 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Právě bylo uvařeno:
"Fajnový" smažený sýr
Elivet uvařil před 1 hodinou
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
VeronikaMa uvařila před 2 hodinami
Drožďová polévka s pohankou
Peta6 uvařila před 2 hodinami
Zelňačka (klasika)
cvrky uvařila před 4 hodinami
Houskové knedlíky
Skrabi uvařila před 4 hodinami
Houskové knedlíky z prášku do pečiva
Skrabi uvařil před 4 hodinami
Rajská omáčka s karbanátkem
Skrabi uvařila před 4 hodinami
Houbová kolínka z trouby
Jan Nemec uvařila před 4 hodinami
Vídeňské brambory
Mettynka uvařila před 4 hodinami
Lečo, jak ho dělám já
PETROCK1973 uvařila před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kysané zelí patří mezi české superpotraviny. Na podzim vás ochrání před virózami i bacily!
Jak se vaří valašská kyselica? Hutná tradiční polévka je skvělá s klobásou a zelím
Jak uvařit pravou kyselici? Hustá polévka plná zelí, brambor a voňavé klobásky v tomto zimním počasí zasytí a zahřeje
Další recepty
Tématické fráze: kyselice polévky recepty kyselice kyselice recept recept na valašskou kyselicu kyselica s klobásou kyselice s klobásou kyselica kyselice recepty polévka kyselica s klobásou - recept recept na kyselicu polevka kyselice recept na valašskou kyselici recept kyselice polévka kyselica domácí kyselice valaska kyselice recept na kyselici kyselica recept valašská zelňačka valašská zelňačka
Suroviny: zelí kysané, brambory, klobása, smetana ke šlehání, mouka hladká, sůl, pepř mletý, majoránka, kmín celý, koření nové koření, bobkový list
Valašská kyselice
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MQAQ
36 názorů