Bez droždí se neobejde příprava sladkého a slaného kynutého pečiva
Pekařské droždí neboli kvasnice je surovina, bez které se neobejdete při výrobě oblíbeného pečiva. Jaké má droždí vitamíny? Droždí obsahuje zejména vitamíny skupiny B (například B1 thiamin, B2 riboflavin a B3 niacin) a také vitamín D. Kromě vitaminů B obsahuje ještě bílkoviny (především aminokyseliny) a minerální látky (zvláště chrom, železo a měď).
Druhy droždí
Čerstvé droždí (kostka) je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí autentickou chuť, vůni a nejvyšší čerstvost, zatímco sušené droždí je vhodnější pro rychlé a pohodlné pečení. Setkat se můžete také s pojmem lahůdkové droždí - jedná se o deaktivované droždí, které nekyne, ale slouží jako dochucovadlo (má jemně sýrovou chuť), případně zahušťovadlo.
Tip: Droždí společně s vlažnou vodou a cukrem je ideální k vyčištění záchodu/septiku.
Recepty z droždí
Droždí, ať už sušené nebo čerstvé, se perfektně hodí do sladkých i slaných jídel:
- slané recepty: pizzy, všechny druhy pečiva, knedlíky, pomazánky, knedlíčky,
- sladké recepty: koláčky, buchty, záviny, knedlíky, vánočky/mazance, rohlíčky.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 12 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 19 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 20 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 21 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Přečtěte si Zobrazit více
Poslední večeře princezny Diany: Lady Di si před tragickou nehodou dávala mořský jazyk, zeleninovou tempuru a omeletu
Grilovaný celer: Naložený do té správné marinády nahradí dokonce steaky, před přípravou je vhodné ho krátce předvařit
Když se na třešně napijete vody, bude vám špatně. Nebo ne? Mýty a fakta o lahodném letním ovoci