Mořské plody - články, postupy a rady
Den humrů
Den ústřic
Den krevet
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Ústřice jsou mořští živočichové, rod čeledi ústřicovitých. z nichž nejznámější je ústřice jedlá. První ochutnání této kluzké potvůrky v nikom nezanechá zřejmě ten nejlepší dojem, ale pokud se do nich "prochutnáte", tak jistě objevíte jejich kouzlo. Většinou jsou podávány syrové, na americkém kontinentu je mají rádi gratinované a grilované. V evropských zemích patří mezi vybrané lahůdky restaurací.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Plody moře je směs mořských živočichů. Mořské plody zahrnují měkkýše, korýše, ryby, ostnokožce. Tyto druhy se mezi sebou vzájemně kombinují, někdy se vynechávají ryby. Obsahují řadu látek, které prospívají našemu zdraví. Jsou zdrojem omega-3. Mají vysoký podíl jódu a selenu. Připravují se většinou jednoduchým způsobem, s přidáním česneku, petrželky a citronu.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Oliheň obecná je druh hlavonožce, který se nachází v hloubce cca 500 metrů. Dorůstá délky 50 cm a váhy až 1,5 kg. Olihně jsou vyhledávanou kulinářskou specialitou, při úpravě se nakrájí na kroužky, které známe pod názvem "kalamáry". Ty se nejčastěji smaží, ale větší jedinci se ponechají v celku, plní se nádivkou, zapékají se a dusí.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Langusta patří k nejmohutnějším mořským korýšům. Dospělý jedinec může vážit až 8 kg. Nemá klepeta, místo nich má tykadla. Několikrát svléká krunýř. Její cena je poměrně vysoká, proto je považováná za delikatesu. Bílé maso langusty je velmi hodnotné, obsahuje velké množství bílkovin. Langusta se připravuje především vařená, ochucená jen olejem a citronem, aby nebyla potlačena chuť výborného masa.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Krevety jsou korýši, lovení pro zpracování v kuchyni. Jejich maso je chuťově vynikající, obsahuje mnoho cenných látek pro naše tělo (vitamíny i minerály) a minimum sacharidů. Krevet je celá řada, od malých až po obří krevety (z teplých moří). Prodávají se převážně bez hlavy, loupané a uvařené, čerstvé nebo mražené.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Humr patří k oblíbeným darům moře. Na rozdíl od langusty má raději chladnou vodu a jeho maso je pevné. Vkládá se hlavou do vroucí vody, po uvaření maso zčervená. Je třeba dát pozor na převaření. Nejvíce masa má v klepetech a na ocase.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Garnáty jsou druhem mořských ráčků. Na rozdíl od humrů nemají vyvinutá klepeta. Garnát má šedé průhledné tělo, délku až 8 cm. Tato delikatesa obsahuje velké množství bílkovin a omega 3 mastných kyselin. Můžeme ji smažit, vařit, grilovat, dávat do rybích koktejlů a také do zeleninových a těstovinových salátů.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 8 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Takhle se Velikonoce slaví ve světě: Kde místo beránka pečou sladkou holubici?
Lepenice jako vynikající příloha k jitrnici a k jelitu. Jak ji připravit, aby chutnala přímo dokonale
Strouhaný koláč na plech: Vláčné těsto v kombinaci s lahodnou a šťavnatou tvarohovou náplní božsky chutná