Co nedávat do kompostu? Kvalitní hnojivo získáme z organických materiálů
Kompost je skvělým materiálem, který získáme díky přeměně různých zahradních odpadů na univerzální a kvalitní hnojivo. Byla by škoda organické zbytky házet do popelnice nebo se jich jinak zbavovat. Ne všechno ale do kompostu patří.
Přestože kvalitní kompost vzniká z nejrůznějších materiálů, některé suroviny či materiály se do něj nehodí. Půdě a pěstovaným rostlinám by nejen neprospěly, ale často také škodily. Máme pro vás několik tipů, na co si dát pozor a co do kompostu opravdu nedávat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co nepatří do kompostu
K rozhodování nám nejlépe pomůže "selský" rozum a praktické zkušenosti.
- Nepřidáváme to, co se během poměrně krátké doby kompostování nemůže rozložit např. střepy, plastické hmoty (sáčky, kousky igelitů), části kovů (hřebíky, plechovky), úlomky cihel, kameny, látky, silnější kusy dřeva a příliš velké kusy zahradních odpadů.
- Nevhodné jsou zbytky masa a kostí, vařených jídel a pečiva. Na kompost nepatří ani zbytky olejů a různých tuků.
- Nepřidáváme ani zbytky různých postřiků na ochranu rostlin, barev, lepidel a laků, ani jiné toxické látky.
- Nevhodný je uhelný popel (na rozdíl od dřevěného) a popel z cigaret.
- Riziko představují kořeny a semena obtížných vytrvalých plevelů, protože mohou v kompostu přežívat i delší dobu.
- Opatrní jsme při kompostování rostlin napadených chorobami.
- Nepřidáváme obsah sáčků z vysavačů a časopisy.
- Na kompost nepatří ani výkaly psů a koček (na rozdíl od podestýlek domácích býložravých mazlíčků).
Osvědčil se vám na zahradě kompost? Ke kterým rostlinám ho používáte nejvíce?
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 9 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 12 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 14 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Říjnové pranostiky: Ať je teplo nebo chladno, můžeme čerpat ze zkušeností našich předků
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Komentáře