Světové Vánoce ve vaší kuchyni? A proč ne? Máme pro vás pokrmy od nedalekých sousedů i z druhé strany světa
Zajímá vás, jak Štědrý den slaví jiné národy? Plánujete svátky oslavit v jiné zemi, nebo k vám přicestuje mezinárodní návštěva? Představujeme vám pokrmy od nedalekých sousedů i z druhé strany světa, které si můžete zkusit připravit.
Možná jste zastánci tradičních Vánoc a na kapra s bramborovým salátem si nenecháte sáhnout, ale určitě můžete vyzkoušet originální a exotická sváteční jídla třeba během roku.
Mohlo by vás zajímat
Spojené království
V ostrovním království se podává krocan, který nahradil dřívější husu. Dále na stole lze najít křehké pečivo tzv. Yorkshire pudding, chlebovou či brusinkovou omáčku, zeleninu i uzeniny. Jako sladkou tečku byste si dali vánoční pudink nebo známý Trifle.
Švédské království
Julbord (v překladu vánoční stůl) má až pět chodů. Nejdříve se jedí ryby s chlebem i bramborami, salátem z červené řepy či Janssonovým pokušením. Další chody jsou uzeniny studené i teplé. Důležitá je vánoční šunka, ale i klobásky nebo slanina a masové kuličky. Dezertem je rýžový nákyp, popř. sladká rýžová kaše.
Indie
V Indii mají na štědrovečerním stole známé Biryani (vařená rýže) s různými druhy masa nebo vepřové Vindaloo či dušené hovězí. Dezertem je rýžový nákyp Kheer nebo švestkový koláč, který se krájí po půlnoční mši jako rodinná tradice.
Španělsko
Nochebuena (v překladu Štědrý večer) se slaví v pozdních hodinách a pokračuje se klidně po půlnoční mši. Jako předkrm se podávají sýry, zelenina, nebo uzeniny jako tzv. tapas. Polévka i hlavní chod jsou plné darů moře - od úhoře přes krevety až po obyčejné ryby. Dezertem je tzv. churros s cukrem a skořicí.
Austrálie
U protinožců se slaví Vánoce podobně jako ve většině anglicky mluvících zemí. Protože je zde období léta, maso se podává se studenými přílohami jako např. saláty. Typické je i grilování, kde jsou všechny druhy masa i mořské plody. Oblíbeným dezertem je Pavlova i tradiční Trifle a čerstvé ovoce.
Peru
I v této zemi si dáte na Vánoce krocana, který se naplní čerstvým ovocem, a česnekem ochucenou rýži nebo brambory. Zajímavou chuť má určitě jejich jablečná omáčka neboli pyré. Tamales je mleté maso nebo zelenina obalená listy z kukuřice. Dezertem je pak marcipán z para ořechů a Panettone se šálkem horké čokolády.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 6 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 7 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 7 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno 18. 5. 2024 12:38
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Přečtěte si Zobrazit více
Kalendář vánočního pečení: Kdy péct jaké cukroví? S námi to zvládnete hravě, snadno a bez zbytečného stresu
Vánoce v Itálii: Bez těstovin to nejde ani na Štědrý den. Podávají se i makarony s čokoládovou omáčkou a strouhanými oříšky
Španělské chuťovky tapas měly původně chránit víno před hmyzem. Dnes jsou běžnou nabídkou restaurací
Komentáře